Vélemény Vélemény-cikkeink

Ha nem lett volna eddig elég az áremelkedésből…

… akkor majd most megtapasztalhatjuk, hogy hol lakik minden árak istene! És persze az ellátás is akadozhat, miközben az Európai Unió éppen egy nagy környezetvédelmi projekt közepén van, és a német balos/zöld koalíció hatására még gyorsítani is akar! A történet nem ma kezdődött, de most ért el abba a fázisba, hogy komoly problémát okozhat! Nézzük, miről van szó!

Kicsit messze kezdjük, de földrajzi szempontból mégis közel. A helyszín Európa, ahol a gáz és a villamos energia ára az egekben, a balos/zöld tömörülés pedig őrjöngve követeli a zöld átállást, aminek egyik legfontosabb eleme a naperőművek minél nagyobb számú telepítése. Igen ám – ahogy az már csak szokott lenni… – a napelemeket, illetve azok fotovoltaikus alkatrészeit Kínában gyártják!

Ez önmagában még nem lenne nagy gond – bár a szállítási és alapanyag-költségek emelkedése miatt ebben a szektorban is emelkednek az árak! – most még szankcióval a sújthatják az iparágat, miután Washington azzal vádolta meg a kínai tisztségviselőket, hogy az ujgurok és más muszlim vallású kisebbségek elnyomásában vesznek részt az északnyugat-kínai Hszincsiangban, és most Kína válaszlépésként az amerikai törvényhozás nemzetközi vallásszabadsági bizottsága (USCIRF) négy tisztségviselőjének – köztük a bizottság elnökének – megtiltják a beutazást Kína szárazföldi területére, Hongkongba, illetve Makaóba. Továbbá az érintettek Kínában lévő vagyonát befagyasztják…

Igen ám, de az amerikai szenátus meg egyhangúlag fogadta el múlt csütörtökön azt a törvényjavaslatot, amely egy sor különböző, Hszincsiangban gyártott árucikk Egyesült Államokba történő bevitelét tiltaná meg abban az esetben, ha a beszállítók nem tudják igazolni, hogy a szóban forgó termékek előállításakor nem alkalmaztak kényszermunkát!

Most jön a baj! A nyáron jelent meg Sheffield Hallam Egyetem által végzett nyomozásról egy összefoglaló. Vizsgálataik szerint a napelemek egyik fő alapanyaga, a polikristályos szilícium világtermelésének 45 százalékát az ujgurok lakta kínai tartomány, Hszincsiang adja, ahol – az amerikaiak véleménye szerint – javarészt kényszermunkára fogott munkásokkal állítják elő!

Na puff! A zöldfordulat oda, vagy ha nem is lesz oda, de az biztos, hogy nagyon sokkal többe fog kerülni! Mert Európa természetesen követni fogja Washingtont most is…

A németek meg előbb az atomenergiát rúgták ki maguk alól, aztán a gáz következett, most meg a naperőművekhez szükséges alapanyagokat fogják! A mi kárunkra is… Ez aztán a mestermű! És mindez – természetesen… – minden európainak igen sokba fog kerülni, míg – igen kevesen! – parádés vagyonra tehenek szert!

Gratulálunk…

Ajánlott Cikkek