Hírek

Ha nincs orosz gáz, hat hétre elég a tartalék, de van nagyobb baj is!

Igen, a készletek a Világgazdaság által idézett Wood MacKenzie (globális energia-, vegyi, megújuló energiaforrások, fém- és bányászati ​​kutatási és tanácsadási csoport) szerint mindössze hat hétre elegendőek, de a nagyobb baj az, hogy a nyári időszakban nem tölthetők fel a tározók, ha nincs oroz gáz. Ez pedig a következő télre fordulva gazdasági és humanitárius katasztrófát jelentene!

Borítóképen: A Dzuarikau-Chinval gázvezeték (forrás: http://cominf.org/node/1166477240 via commons.wikimedia.org, szerző: Cominf.org, licenc: CC BY-SA 3.0)

Nem véletlen, hogy Scholz amerikai látogatása nem erősítette meg nemzetközi pozícióját (sőt!), hiszen nem volt hajlandó kijelenteni, hogy szankciók érhetik az orosz gázt is. Pontosan tudja, hogy mi lenne ennek a következménye.

Az Egyesült Államok ugyanakkor könnyedén dobálózik tiltásokkal, hiszen az ő forgatókönyvük szerint a pótlás nagy részét éppen ők adnák a tengeren érkező LNG (cseppfolyós gáz) formájában, és persze Washingtonnak nem fáj, ha Európában gazdasági problémák vannak…

Amikor ugyanis az Egyesült Államok felelősségét vitatja bárki is a világon, hirtelen előveszik a mindent vivő kártyát, miszerint az elnök mindenkor a saját országáért és népéért felel elsősorban! Ennek szellemében Biden elvárná, hogy Európa maga rendezze a problémáit, mit sem törődve azzal, hogy annak okozója – mások mellett persze – éppen ő maga azzal, hogy a NATO-hoz közelíti Ukrajnát, és újabban a kelet-európai országokba is amerikai katonákat telepít.

Sőt, az eddigi szankciók is mind olyan tényezők voltak, amelyek nyíltan Oroszország ellen irányultak, és persze Európa kárára történik mindez…

De nézzük az alap-problémát! Az orosz gáz az európai fogyasztás 28%-át biztosítja (lehetne ez több is, ha az Északi Áramlat 2 működne…), és ezt a mennyiséget nem lehet azonnal pótolni. Szépen meg kell kérni ugyanis a távol-keleti vevőket, hogy legyenek szívesek nem felvásárolni minden LNG-készletet, és persze az eladókat is, hogy ezúttal Európába szállítsanak többet!

Igen ám, de az LNG eleve drágább, arról nem is beszélve, hogy a csövön történő gáz-szállításnál nincs környezetkímélőbb szállítási megoldás! Egy cikkünkhöz hozzászóló pedig találóan megjegyezte, hogy ilyenkor hol van a tini ordibátor, Greta Thunberg?

De mihez képest drágább az LNG? Ahhoz képest, hogy egy akkora kínálat kiesése, ami Európa fogyasztásának 28%-át adja eleve az egekbe lőné a gáz világpiaci árát…

Kell mondani, hogy ebben a pillanatban megborulna a német mutatvány, ami már így is elég necces, mivel a nagy zöldülés közepette fenntarthatónak nyilváníttatott gázerőművek által előállított energia soha nem látott drágulása következne! Ez pedig egyenesen a feje tetejére állítaná Európa legnagyobb gazdaságát, persze magával rántva az egész kontinenst!

Arról nem is beszélve, hogy a Távol-Keleten ismét be kellene izzítani a szenes erőműveket (ahogy egyébként Európában is!), így máris ott tartunk, hogy a nagy zöldítésnek soha nem látott mértékű szennyezés lenne a vége…

Van persze egy gyenge próbálkozás, hiszen Annalena Baerbock német külügyminiszter a Greenpeace amerikai vezetőjét, Jennifer Morgan-t kérte fel a német külügyminisztérium államtitkári pozíciójára, azzal a feladattal, hogy a nemzetközi klímapolitika területét irányítsa. Ez semmi más, csak idétlenkedés, nem is érdemes vele különösebben foglalkozni…

A lényeg tehát, hogy Európa számára nem opció a gáz szankcionálása. Na de mi van, ha Oroszországban zárják el a gázcsapot?

Ajánlott Cikkek