Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Ha segítség kell: Hány éves a Csepeled?

Sokesetben nem igazán állapítható meg elsőre, hogy egy Csepel kerékpár esetében muzeális darabról van szó, vagy ügyes másolattal van dolgunk. Persze nincs minden kétséget kizáró módszer – legalábbis amatőr szinten -, de talán segítséget nyújthat, hogy Csepel Kerékpár- és Varrógépgyár – akkoriban éppen így nevezték – 1961-ben egy új háziszabványt vezetett be, ami segíthet az azonosításban.

Borítóképen: Egy korabeli reklám

Persze a korábban készült Csepel kerékpároknál is vannak azonosításra alkalmas jelzések, hiszen 1950-től 1955-ig Csepel kerékpárokat a későbbi 4,5 mm helyett nagyobb, 6 mm-es számokkal látták el.

De akkoriban az évjáratot nem igazán lehetett megállapítani!

Ugyanis például egy Csepel Mátra jelzése TR. 49184. volt, amiből a T (vagy a TR?) annyit tett, hogy túra, a szám pedig azt mutatta meg, hogy hányadik példány (azt sajnos nem tudjuk, hogy éven belül, vagy a teljes gyártási ciklusra vonatkozóan, de utóbbit feltételezzük).

Ez még egy másik kor:

1956-ban a gyári szám előtt a férfi kerékpároknál „A” a női kerékpároknál „B” betűjelzést alkalmaztak. A gyári számozás az év végéig a férfi kerékpároknál 181 500-ig, a női kerékpároknál 100 500-ig jutott el. 1957-től kerékpárok gyári száma előtt C-től kezdve az ABC egy-egy betűjelét alkalmazták.

Az igazi váltás 1961-ben jött el, mikoris Minden kész kerékpárvázba két betűt, kettőspontot és a soron következő számot kell beütni. A gyári szám három tagnál kevesebb nem lehet. A számozást minden évben és minden kerékpárcsaládnál elölről kell kezdeni.

A második betű jelentése mindig a gyártási évet mutatja. A = 1961, C = 1963, D = 1964, Y 1985, Z = 1986.

A gyári számban szereplő betűket, valamint az utánuk következő kettőspontot mindig a családnak és az évnek megfelelő párosítással egy betűszerszámmal ütik be.

100-ig a számok a következőképpen kerülnek a vázra: 001, 002,… és 100. 100-on felül már a természetes számsor szerint (101, 102 stb. …).

A gyári szám a Túra típusú gépeknél a nyeregbilincsen (lásd: 1. sz. ábra), az összes többi típusnál a baloldali hátsó kidobóvilla-saru külső oldalán (lásd: 2. sz. ábra) található.

Ajánlott Cikkek