Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Ha szállítana, büntetnek, ha nem szállít… büntetnek!

Az orosz olajra kivetett embargós intézkedéssel Európa meg akarja fojtani Oroszországot. Ez eddig világos, az a mondás, hogy Európa ne finanszírozza az oroszok háborúját. A gáznál azonban fordított a helyzet; ha nem szállít az orosz partner, akkor elveszik európai gáztározóit. És közben azt mondják, mindenre felkészülnek, mert nem bíznak az oroszokban!

Borítóképen: Tetőtéri kilátás a Hofburg-palotára a Naturhistorisches Múzeumból (Természettudományi Múzeum), Bécs, Ausztria – az összelopott város… (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Jorge Royan, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Mi van? Még Európának nincs meg a bizalma? Igen úgy tűnik, de azt elfelejtik hozzátenni, hogy a bizalmat éppen Európa ásta alá az olajembargóval, és hasonló más akciókkal! Hogy is van ez? Elmondjuk.

Az orosz gázszállítás korlátozás nélkül megy Ausztriába. Ezt Leonore Gewessler osztrák klímavédelmi, ökológiai, energiaügyi, közlekedési, innovációs és technológiai miniszter mondta az ORF-2 tévécsatornán. Ez eddig világos, az orosz gázt nem tudja nélkülözni Európa, így Ausztria sem. De nézzük a magyarázatot, hogy miért kellett megtenni ezt a bejelentést!

„Jelenleg folyamatos gázszállításunk van Oroszországból. Feltöltjük gáztárolóinkat” – jegyezte meg az Energiaügyi Minisztérium vezetője. Véleménye szerint az osztrák kormánynak „bármilyen forgatókönyvre” fel kell készülnie, mert most „az orosz félben már nem lehet megbízni.”

„Nem lesz olyan, mint korábban” – tette hozzá a miniszter a Moszkvába vetett bizalom hiányával kapcsolatban.

Nos, az oroszok mindig teljesítették vállalt kötelezettségeiket, amikor pedig valamikor 2006 és 2009 táján fennakadások voltak, az mindkét esetben az ukránoknak volt „köszönhető”, mert előbb nem akartak fizetni, majd pedig megdézsmálták az Európába irányuló tranzit-gázt.

Korábban Karl Nehammer osztrák kancellár azt mondta , hogy a kormány kész elvenni az orosz Gazpromtól a helyi Haidach gáztárolót – az ország már megteremtette a jogi feltételeket annak, hogy a létesítményt más szállítóhoz adják át arra az esetre, ha a cég nem hajlandó üzemanyaggal feltölteni.

És most milyen oka lenne az oroszoknak elzárni a gázcsapot? Csupán annyi, hogy Európa támogatja ellenségét, Ukrajnát, na meg az, hogy – ugyanezen oknál fogva! – embargó alá vonták az orosz olajat.

Tehát amit most az osztrák sokféleügyek minisztere mondott, az nem más, mint hogy jól kitoltunk Oroszországgal és ezért nem bízunk benne! És itt álljunk is meg egy szóra!

Kicsit sem kedves labancok! Azzal ugye tisztában vagytok, hogy egy idő után nem lesztek döntési helyzetben? Sejtitek, hogy a bizalom a másik oldalon még annyira sincs meg, mint nálatok?

Ugye tudjátok, hogy ha Oroszország kiépíti kapcsolatait és infrastruktúráját kelet felé, ha meggebedtek sem kaptok soha többet se orosz olajat, se orosz gázt?

Éppen ezért egy kicsit sem etikus – pontosabban oltári nagy pofátlanság! – orosz gázzal töltögetnetek tárolóitokat, azon oknál fogva, mert így akartok lecsatlakozni – éppen az orosz gázról! Ajánlatos lesz nagyon sietni alternatív források felkutatásával, mert a Kreml nyakatokon tartja a kést! Ne gondolja senki, hogy Moszkvában nem tudják molekula szinten kisakkozni, hogy mi az a mennyiség, amiért még zsíros összegeket fizettek, de mégsem lesz elég teljesen a jövő télre!

És még egy; a hosszútávú szerződéseken túl Oroszországnak valójában semmiféle kötelezettsége nincs arra, hogy ellássa Európát a megfelelő mennyiségű gázzal.

A bizalomról, meg a magasan hordott orrokról ennyit! Amikor majd a Spanyol Lovasiskola lipicai (!!!) paripái megfagynak bécsi szálláshelyükön, talán átgondoljátok mit rontottatok el.

Ajánlott Cikkek