Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

Ha törpe vagy, és még „progresszív” is… Avagy Šimečka beszól!

… más bajod nem is lehet! De lehet, de nem foglalkozunk inkább nemzetiségi kérdésekkel, meghagyjuk ezt másnak! Ugyanakkor el kell mondani, hogy Michal Šimečka pátja honlapján (Progresívne Slovensko) van ugyan egy „HU” felirat, de alatta semmi nincs, így kizárólag szlovákul és angolul olvashatók tartalmaik. Progresszív, mi? Nanáhogy!

Borítóképen: A Progresívne Slovensko logója (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ivan Ch RU, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Olyannyira, hogy még a szlovákul meg angolul tudók sem szavaztak rájuk, ki is estek a parlamentből… Ez persze nem zavarta az Európai parlamentet, a valódi népképviselet nevében 2022. január 18-án választották meg az Európai Parlament alelnökévé! Na ez aztán a progresszív! Most pedig ez a levitézlett, ámde felfelé bukó karrierista gyalázkodó megjegyzéseket tesz a magyar választásokra…

Íme a közösségi média-oldalán megjelentek:

Nagyon rossz hír Magyarországnak, EU-nak és különösen Szlovákiának, hogy Orbán Viktor zsinórban negyedszer nyert a magyar választásokon. Három megjegyzés:

  1. A választás nem volt szabad. És nem közvetlenül szavazathamisításra gondolok. Amikor azonban szétvered a független médiát, megerőszakolod a választási rendszert és a korrupciót és az összes állami intézményt pártod javára fordítod, akkor nem lehet tisztességes demokratikus küzdelemről beszélni. Orbán a szavazatok mintegy 53 százalékát szerezte meg, a parlamenti mandátumok csaknem 67 százalékát és szabad kezet adott neki, hogy még jobban bebetonozza hatalmát.
  2. Orbán Putyin trójai falova az EU-ban. Még a médiában elhangzott győztes beszédében is belerúgott Zelenszkij ukrán elnökbe, Brüsszelbe, Sorosba. Nem hagyott kétséget afelől, hogy azt higgyük, az emberi jogok és az európai együttműködés elleni törekvése nem folytatódik. Európai reakciónknak egyértelműnek kell lennie – egyiket sem (ti. a törekvéseket – a szerk.) szabad európai pénzek segítségével támogatni. A német vagy a szlovák adófizetőknek nem kell fizetniük Orbánt a demokrácia leépítéséért Magyarországon és az unióban.
  3. Orbánt területileg el kell szigetelni – a V4 folytatódjon nélküle. Természetesen továbbra is beszélni kell a rezsimjével, a magyarokkal való jó kapcsolatoknak továbbra is prioritást kell élveznie Szlovákia bármilyen uniós ambíciói ellenére, azonban együttműködés ezzel a nem liberális vezetővel terhessé vált. Valóban megtörtént – le kellett mondani a V4-es védelmi miniszterek tárgyalását, mert semelyik partner sem volt hajlandó Magyarországra jönni. Ha valamit tenni Szlovákiáért az EU-ban, akkor Prágán, Bécsen, Berlinen vagy Párizson keresztül vezet az út – nem pedig Budapesten, amelyet Orbán illiberális csizmája tapos.

Nos, eddig a poszt, ami csak egy szlovák Magyarországgal szembeni ellenérzése táplál. Meg persze az, ami éppen itt a végén szerepel a bejegyzésnek, ugyanis az utolsó mondat első része annyit jelent csupán, hogy aki jót akar tenni Szlovákiával az Bécsben, meg Prágában nyal, na meg Párizsban és Berlinben… Tipikus törpeállami hozzáállás, mondani sem kell!

Ugorjunk most egy nagyot, mindjárt az elejére! Sem, mint egy szlovák bukott minipárt tagja, sem, mint az Unió egyik, valójában senkit nem képviselő aktakukaca nem rendelkezik jogosítványokkal arra vonatkozóan, hogy olyan kijelentést tegyen, hogy a magyar választás nem volt szabad! Ha mégis ilyen kijelentést tesz, akkor pedig bizonyítani is kell!

Van is erre egy igen halovány kísérlet, a szokásos „szétvert média” klisé felemlegetésével. Ezzel részben egyetértünk, hiszen ahogy vége lett a választásnak, és meglettek az eredmények, a baloldali médiánál talán csak az ellenzéki „összefogás” szaladt jobban szét! Figyelve a választások előtt a médiatartalmakat, egyáltalán nem volt érezhető, hogy olyan nagyon szét lenne verve a sajtó, de most, hogy a támogatók számítása nem jött be, bizony akadozik a gépezet…

De ez csak egy dolog, ennyi szót sem érdemelt, az viszont már igen, hogy miért nem említi meg a törpe minoritás azt a tényt, hogy az ellenzéki „összefogás” annyira volt igaz, mint az iraki tömegpusztító fegyverek az USA támadása előtt, avagy az őszödi beszéd témáját adó magatartás… Miért pont ezek? Mert ezek a példák (és még ezer!) mutatják, hogy az a nagyon progresszív izé – amit még maguk a résztvevői sem tudnak definiálni – mennyire hazug eszközökkel él, és aztán azokat hipp-hopp, gyorsan el is felejti…

Elenszkij (nem elírás, csak vannak tiltott betűk állítólag!) egyértelműen a magyar kormány ellen kampányolt – nyilván önös érdekből. Úgy gondolta, hogy majd a kormányváltó (hahaha) ellenzék hatalomra kerülésével elfelejtődik a kárpátaljai magyarokkal szembeni összes gazemberség, és örömmel adunk pénz, paripát, de különösen fegyvert!

A számítás egyik fele jó volt; az ellenzéki „összefogás” pártjai nem ismerik a nemzet fogalmát, nem tudnak/akarnak felelősséget vállalni senkiért és semmiért, de – mint kiderült… – választást sem tudnak nyerni. És a két dolog között bizony szoros összefüggés van!

V4. Van itt egy nem kis probléma a logikai gondolkodással cseppet sem kedves Šimečka „úr”! Amennyiben Szlovákia boldogulása nem Budapesten keresztül vezet, úgy Budapest boldogulása sem vezet a szlovák királyok városán keresztül. Ennek két oka van; ilyen város nincs, de amit ma fővárosuknak mondanak, ahhoz annyi köze van Szlovákiának, mint az önkényes lakásfoglalónak a földhivatali bejegyzéshez! De értjük, Budapest nem képes arra, amire Pozsony, mert…

Nos a poszt szerzőjének azért vannak ilyen gondolatai, mert az egész, amit belemocskolt az éterbe, nem más, mint „jól” hangzó progresszivitásba csomagolt ultranacionalista szélsőség!

Szóval, csak vigyázni ezekkel a progresszívekkel, mert úgy tűnik, hogy a szó mögé bármit be lehet lapátolni!

Ajánlott Cikkek