Hírek

Ha van pénzed, megveszed a börtönt!

Márpedig hogyne lenne, hiszen adócsaló vagy! Tudod mit jelent ez? Nem kevesebbet, mint azt, hogy az összes polgártársadat loptad meg. Az hagyján, hogy egyes politikusok is kisebb pénzes-zsákban garázdálkodhatnak, mert ők a „jussukat” mindenképp kiveszik, ahol hiányozni fog az a pénz, amit elloptál, abból a szegény családoknál nem lesz a mindennapi betevő! Igen, Romániában az adócsalás nem is olyan nagy bűntett. Főleg most, hogy elég visszafizetni az elcsalt adót, meg némi kamatot, és nem kell a börtön sötét falai belül áhítozni a jó idő után…

Mit is üzen ez a törvény? Semmi mást, csak azt, hogy próbáld meg, mi bajod lehet? Ha lebuksz, akkor maximum visszafizeted, amit elloptál, és akkor még mindig megmarad annak a pénznek a haszna, na meg ugye nem minden adócsaló nem minden ügye bukik. Ha háromból kettő esetben bukta van, még mindig jó a helyzet, és – miután börtönbe nem kell menni! – minden mehet tovább, jöhet újabb adócsalás, arra mindig lesz lehetőség!

Pedig a törvény eredetileg úgy van ám megszerkesztve, hogy igazán példás büntetést ró az adócsalókra, hiszen háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztést irányoz elő, most pedig még az is jól jár, aki ugyan nem egyedül „felejti el” az adót befizetni, hanem egy bűnbanda tagjaként. Mert bizony, ha a díszes kompánia egy tagja befizeti az adót és a büntetőkamatot, nem kell se börtönben mennie, se fizetnie a többieknek!

De nem csak ez az egy furcsaság van ám! A törvény ilyen megengedő alkalmazása a korábbi indoklás szerint azért szükséges, mert a törvényalkotó ne ma börtönöket akarja megtölteni, hanem a kieső bevételeket akarja – legalább részben – pótolni. Hát kérem, ez egy rettenetes öngól! Ha ugyanis az állam azt szeretné, hogy ne essen ki egyetlen fillér bevétel sem, akkor nem buzdítaná ő maga adócsalásra azokat az alakokat, akik amúgy szívesen járnak a tilosban!

Mert az lehet, hogy majd egy jópofa statisztikát lehet majd készíteni arról, hogy a be nem fizetett adók után mennyivel több pénzt szed be az állam, de ennek az az ára, hogy az elkövetések száma, és az okozott kár is emelkedik, a kettő eredője pedig egyértelmű veszteség lesz. Nem más ez, mint annak beismerése, hogy az állam nem képes még azokban az esetekben sem beszedni az adót, amikor bizonyíthatóan csaltak az adóval… Különben miért hinné – tévesen! – azt, hogy engedékenységgel, hogy most majd növekszik bevétele?

Az irány nagyon rossz, mert a becsületes állampolgárok jogosan háborognak, a bűnözői réteg pedig tovább folytathatja sötét üzelmeit – immár állami támogatással!

Hogy kétségeink ne legyenek a román többség erkölcsi elveit illetően, az ombudsman és egy politikai párt alkotmányossági óvását most azzal söpörte le a törvény legfőbb őre, az alkotmánybíróság, hogy az óvásban megfogalmazott kifogások nem megalapozottak…

Milyen ország az, ahol a köz megkárosítóit védi az alkotmánybíróság? Románia a neve…

Ajánlott Cikkek