Hírek

Háború Transznisztriában?

Egyes vélemények szerint belekeveredhet háborúba keveredhet a Dnyeszteren Túli Köztársaság, miután egy orosz katonai vezető felfedte az oroszok ukrajnai hadműveletek célját, hogy Dél-Ukrajna elfoglalásával közvetlen összeköttetést teremtsenek a Transznisztriával.

Borítóképen: Tiraszpol város Legfelsőbb Tanácsa (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kramar/ fischka.com, licenc: CC BY-SA 3.0 DE) A kép illusztráció

A legmagasabbra emelték a „terrorveszély” miatt a készültségi szintet Moldova oroszbarát szakadár régiójában, a Dnyeszter Menti Köztársaságban. Ellenőrzőpontokat emeltek a városok bejáratainál, ahol a hatóságok állítása szerint több támadás is történt az előző napokban, kedd reggel pedig két rádiótornyot döntött össze két pokolgép, emellett az állambiztonsági minisztérium épületében is robbanás történt.

Lehet ebben valami, ugyanis az el nem ismert köztársaság, ami egyebek iránt Moldovához tartozik, akkor is, ha egy béke-paktum okán Cisinau-nak nincs valós beleszólása a köztársaság ügyeibe. Talán Kína és Tajvan viszonyához hasonlítható a helyzet. Egy állam, de két rendszer, két törvényhozás, két gazdasági modell stb. …

Igen ám, de ha Transznisztria és Ukrajna háborúzik, akkor valójában Modolvát is beleránthatja, hiszen a nemzetközi közösség (is) Moldova részének tekinti a tiraszpoli székhelyű köztársaságot! Ha pedig Moldova belekeveredik a háborúba… Jön Románia? Aki ugye NATO-tag… Ellenben a nagyromán tervek még mindig élnek, és ebben komoly szerepe van Moldovának, amire Bukarestben nagyon áhítoznak!

Reméljük, hogy ilyesmire soha nem kerül sor, mert semmi jó nem származna belőle, ugyanakkor nagy  a veszélye, hogy a háború ezen a ponton eszkalálódik!

Ajánlott Cikkek