Hírek

Háború Ukrajnában:Oroszok menekülnek Finnországba?

borítókép : bbc.com

A BBC tudósítója Finnországban járt és ott készített anyagát mi is kirakjuk a kétoldalú tájékoztatás nevében. A cikk valóságtartalmat mi nem tudjuk ellenőrizni de úgy is azt kapjuk szinte állandóan , hogy propagandát tolunk. Felhívjuk kedves azon olvasóink figyelmét akik tényleg olvasnak is, a cikket igazoló linket kihelyeztük de ennél többet nem tudunk tenni. Semmilyen narratívát nem követünk, és igyekszünk a szembenálló felek mindegyikétől írásokat mejeleníteni, talán így jobb rálátásunk lesz a helyzetre.

Egy busz várakozik egy határátkelőnél Oroszország és Finnország között bbc.com

Vaalimaa-nál, Finnország és az orosz határátkelőnél – Helsinkitől 120 mérföldre keletre – a buszok és az autók megállnak útlevél- és vámellenőrzés céljából. Ezek nem ukránok, hanem oroszok, és bár az áramlás nem nagy, de állandó.

Vannak, akik alig várják, hogy kiszabaduljanak Oroszországból, mert folyamatosan pletykálnak arról, hogy Vlagyimir Putyin elnök kormánya hamarosan hadiállapotot vezet be az ukrajnai invázió elleni tüntetések kezelésére.

Az Európába tartó járatok leálltával az országból csak autóval – mint ezen a határátkelőn átlépve – vagy vonattal lehet kijutni.

Beszélgettünk egy fiatal orosz nővel, aki Nyugatra indult – azon szerencsések egyikével, akik a szankciók bejelentése előtt uniós vízummal rendelkeztek. Kétségbeesett a történtek miatt

„Ukrajnában az emberek a mi népünk – a mi családunk” – mondta. – Nem kellene megölnünk őket. Esetleg visszamenne, kérdeztem? – Nem, amíg ott van a rettenetes kormányunk.

Azt mondta, a legtöbb orosz nem akarja ezt a háborút, de azt kockáztatja, hogy börtönbe kerül, ha megpróbál szembeszállni Putyinnal.

Finnországban óriási az együttérzés a hasonlóan gondolkodó emberek irányába – akárcsak Ukrajna és lakói iránt. Ez a rokonszenv és az attól való félelem, hogy Oroszország más szomszédokat, például magát Finnországot is megtámadja, megváltoztatja Finnországnak a semlegességre való törekvését.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a finnek egyre nagyobb többsége úgy gondolja, hogy itt az ideje, hogy országuk csatlakozzon a NATO-hoz, és hozzáférjen azokhoz a védelmi rendszerekhez amiket a szövetségehez való csatlakozás jelentene.

Visszatérve Helsinkibe, befuta szentpétervári vonat és több száz emberrel, akik már alig várták, hogy elmeneküljenek Oroszországból. A legtöbb vonatjegyet előre lefoglalták, a jegyárak az egekben.

Az Oroszországot elhagyó utasok által behozható pénzösszeg korlátozott. A rubel az összeomlás állapotában van; az orosz gazdaságot szankciók és számos nyugati nagyvállalat kivonulása fenyegeti. Az orosz kormány kétségbeesetten próbálja elkerülni hogy polgárai megrohanják a bankokat.

Vajon a gazdag oroszok elleni szankciók arra késztetik őket, hogy Putyin elnök ellen forduljanak? Természetesen nem lehetetlen, de nem valószínű, hogy rákényszeríti az ukrajnai háború leállítására.

Aggasztóbb számukra a Lukoil orosz olajóriás felhívása az invázió leállítására. Ha az orosz gazdaság fő elemei Putyin ellene fordulnak, sokkal nehezebb lesz nagy változtatások – például hadiállapot bevezetése – nélkül folytatni.

Egy másik nő, aki elhagyta Oroszországot, Ö Isztambulbautazik, azt mondta nekünk telefonon, hogy retteg attól, hogy visszatérjen a Szovjetunióban megélt rémálom.

“Harminc éves vagyok, még nem láttam a legrosszabbat… az elnyomást, a titkosrendőrséget” – mondta. “Nagyon világos volt bennem a félelem, hogy ha most nem fogok tudni kiutazni, akkor soha vagy hosszú ideig biztos nem.

“Egyrészt úgy tűnik, itt a pillanat, hogy indulj.Viszont jogos a félelem attól, hogy nem láthatod a barátaidat és a családtagjaidat Isten tudja meddig. Nehéz döntés ez.

Ha bevezetnék a hadiállapotot, Putyin szabadon azt tehetne, amit akar, anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy az utcákon zajló tiltakozások veszélyeztetnék a hatalmát. Már világossá tette Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetésén, hogy addig nem hagyja abba, amíg el nem foglalja egész Ukrajnát – a telefonhívásukat meghallgató francia tisztségviselő pedig utólag azt mondta, hogy a dolgok még rosszabbra fordulhatnak.

Hogyan? Nos, a nukleáris lehetőség határozottan közelebb kerülhet. Ez ijesztő kilátás.

Nem csoda, hogy azok az oroszok, akik nem akarnak részt venni az invázióban vagy az orosz városokban okozta problémákban, kétségbeesetten szeretnének elhagyni az országot – és idegen földön keresnek maguknak megélhetést és kezdenek új életet.

forrás bbc.com Christy Cooney

Ajánlott Cikkek