Hírek

Háborús bűnök? A Kreml kijelenti fegyveres erői csak katonai célpontokat támadnak Ukrajnában – orosz szóvívő Dmitrij Peszkov

Az orosz katonák nem veszik célba civileket, minden ellenkező állítás átverés – mondta a szóvivő 

borítókép : Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő és Vlagyimir Putyin orosz elnök mti

Az Ukrajnában tartózkodó orosz csapatok csak katonai célpontokat támadnak – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden, kommentálva a hírt, miszerint a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) vizsgálatot indít az esetleges ukrajnai háborús bűnök ügyében.

A Nemzetközi Büntetőbíróság egyik ügyésze hétfőn kijelentette, hogy „ésszerű alapja van annak feltételezésére, hogy állítólagos háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket egyaránt elkövettek Ukrajnában”. Az Oroszország elleni vádakat Kijev nyújtotta be az ICC-hez.

Peszkov szerint Moszkva „kategorikusan tagadta” az Ukrajna álltal felhozott vádakat, beleértve azokat az újabb állításokat is, amelyek szerint az orosz csapatok betiltott kazettás lőszereket és termobarikus fegyvereket használtak Ukrajnában. Az orosz tisztviselő az ilyen állításokat „álhírnek” minősítette.

Az orosz csapatok „nem támadnak polgári létesítményeket vagy lakónegyedeket”  tette hozzá Peszkov, megismételve az orosz védelmi minisztérium korábbi erre vonatkozó nyilatkozatait.

A tisztviselő azt mondta, nem tud nyilatkozni az orosz erők által Ukrajnában elszenvedett áldozatokról, de megjegyezte, hogy bizonyos orosz régiók vezetőinek, akik megerősítették, hogy tartományukból katonák veszítettek életüket, ehhez nincs szükségük a központi kormány engedélyére.

Moszkva továbbra is Volodimir Zelenszkijt ismeri el Ukrajna legitim elnökének – erősítette meg Peszkov újságíróknak. Az ukrán vezető „fegyverletételre utasíthatja a csapatokat, és nem lesz több áldozat” – javasolta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna inváziója után milyen helyzet áll majd fenn, és mit vár Oroszország a jövőbeni Ukrán választásoktóll, Peszkov azt mondta, hogy a kérdésnek semmi köze az orosz kormányhoz.

„A Kreml nem játszhat szerepet az ukrajnai választások lebonyolításában. Az egy idegen ország” – mondta.

Peszkov nehezményezte a nyugati kísérleteket, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszországra az Ukrajna elleni támadás miatt, azt állítva, hogy az Egyesült Államok rábírta európai szövetségeseit Washingtonban az illegális korlátozások bevezetésére. A gyakorlat „fertőzésként terjedt el Európa-szerte” – jegyezte meg. Kijelentette Moszkva nem fogja alávetni magát a nyomásnak – majd hozzátéve, hogy Oroszország átmenetinek értékeli a megtorló politikát.

„Idővel olyan vezetők jelennek majd meg az EU-ban, akik széles látókörrel rendelkeznek, és felismerik, hogy nemzetünkkel együtt kell működniük. Ennek a lehetőségnek a szem előtt tartásával fogunk dolgozni” – mondta.

Ajánlott Cikkek