Vélemény Vélemény-cikkeink

Háborús bűnök Gázában

Az izraeli hadsereg háborús bűnöket követett el a Gázai övezetben indított támadásaival. 242 ember életét vesztette, és 74.000-en (!) menekültek el otthonaikból. Régen érett, hogy valaki végre kimondja, de nem mi akartunk ezek lenni, hiszen megbízunk azokban, akik ehhez nálunk sokkal jobban értenek. Helyesebben; tőlük el is várjuk! A fentieket pedig Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa mondta, így nincs kétségünk kételkedni ezekben a szavakban.

És miért nem mi szerettük volna kimondani? Mert nem lett volna felemelő érzés, hogy azonnal antiszemitának bélyegeznek azok, akik csak egyetlen nézőpontból képesek látni a világot. Nem szerettük volna, mert – sok csalódás ellenére! – bízunk a jog, és a rend hatalmában.

“Kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Izrael betartja-e a megkülönböztetés és arányosság elvét a nemzetközi humanitárius jog értelmében.”

Nehéz kérdés, mert – állítólag – a palesztin terrorszervezetek/ellenállók/szabadságharcosok (mindenki válassz ki a neki tetsző jelzőt!) előszeretettel alkalmazzák azt a húzást, hogy lakónegyedekbe költöztetnek olyan egységeket, amelyek kifejezetten katonai jellegűek, rájátszva arra, hogy ha egy ellencsapás civilekkel végez, akkor máris háborús bűnökről beszélhetünk. Ugyanakkor – és ez nagyon fontos a fent idézett mondatban! – bekerült az „arányosság” kifejezés, ami pedig arra utal, hogy olyan támadások is érték a palesztinokat, amikre nem volt feltétlen magyarázat a civilek közé költöztetett katonaság teóriája.

És akkor tényleg igaz, hogy nem tudta senki, miért marad ki Magyarország abból a nyilatkozatból, ami leginkább csak a palesztinokat ítélte volna el? És ha abból az alaptevésből indulunk ki, hogy a problémák megoldását helyei szinten kell megoldani, nem pedig a menekülteket a nyakunkba venni, nem logikus, hogy a béke szándékával ne tegyünk elhamarkodott nyilatkozatokat? De lépjünk túl ezen, mert a végén még azt gondolja bárki, hogy a magyar kormányt fényezzük. Nem, erről szó nincs, csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem árt a józan megfontolás! amikor baj van, nem kapkodni kell, hanem racionálisan cselekedni.

“Bár Izrael arra hivatkozik, hogy ezeknek az épületeknek a nagy részében fegyveres csoportok tartózkodtak, vagy katonai célokra használták őket, nem kaptunk még bizonyítékokat erre vonatkozóan.”

Ezt is Michelle Bachelet-től idéztük, és ő pontosan azt fogalmazza meg, amit mi csak sejtettünk. Nem a palesztinok védelmében mondjuk mindezt, hanem „csupán” azért, mert a nemzetközi jog az nem arra való, hogy meg-, vagy áthágják, hanem arra, hogy betartsák. És nincsenek egyenlőbbek az egyenlők között – vagy legalábbis nem szabadna, hogy legyenek… A történethez pedig hozzátartozik, hogy a Hamász is hasonló módon járt el, amikor kilőtte rakétáit. Egyrészt elég gyenge célzóképességgel rendelkeznek ezek az eszközök, másrészt pedig ők sem gondolkodtak el az arányosság elvén.

De akkor miért is kellene elítélni csak az egyik felelt? Mindegy is, most már megtörtént a baj, mára az sokkal fontosabb lett, hogy mi következik. Biden tett egy javaslatot, amit a magunk részéről megfontolandónak tartunk. A regnáló amerikai elnök nem feltétlen lopta be magát a szívünkbe, de ez nem érzelmi kérdés, ha egy javaslattal egyetértünk, nincs okunk a kritikára.

Miért lenne jó ez a terv? Mert ezzel még senki nem próbálkozott – gyakorlati szinten -, és mert valljuk, hogy a problémákat helyben kell megoldani. Itt is igaz, hogy mindenkinek – zsidóknak és palesztinoknak – joguk van a szülőföldjükön élni. Nem kétséges egy pillanatig sem!

Ehhez pedig jobb, ha vannak határaik, melyeket nem csak fegyveres erőik, hanem a nemzetközi jog is sokkal inkább képes megvédeni, mint a mai kaotikus helyzetben. Jó lenne végre elérni egy olyan állapotot, ami nem termeli ki magából újra és újra ugyanazt a konfliktust.

Ajánlott Cikkek