Vélemény Vélemény-cikkeink

Háborús félelem: gazdasági összeomlás jön?

Megindult az olaj és az arany ára is. Úgy tűnik, hogy a befektetők elkezdték beárazni egy háború lehetőségét. Erős emelkedésnek indult az olaj ára, és a menekülő-eszköz, az arany ára is… Ez pedig jól mutatja, hogy az európai országok akár részt vesznek a NATO tagjaként a harcokban, akár nem, egy esetleges orosz-ukrán háború olyan gazdasági károkat okozhat Európában, ami sok országban egyenesen a csődöt jelenti!

Borítóképen: 120 000 ember vonult fel Dublinban tiltakozásul az ellen, hogy a kormány hogyan kezeli a gazdasági válságot 2009 (forrás: https://www.flickr.com/photos/80824546@N00/3299446278/ via commons.wikimedia.org, szerző: William Murphy, Dublin, Írország, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció.

Ha innen nézzük a dolgot, akkor elemi érdek a Moszkvával történő megállapodás – akár még akkor is, ha engedni kell az oroszok egy-két követelésének!

Nem azt mondjuk, hogy a Kremlnek igaza van, amikor a NATO-val kapcsolatban követeléseket fogalmaz meg – mert mint tudjuk, a nemzetközi politika nem az igazságról szól… -, de azt igen, hogy Európa olyan nyomás alatt áll a jelenleg folytatott Oroszország-politika miatt, amit hosszabb távon már így sem tud elviselni (lásd energiahordozók árának drámai emelkedése!), ha pedig ténylegesen háborúra kerül sor, az egyenesen Európa végét jelentheti – legalábbis úgy, mint globális gazdasági és politikai tényező…

Az amerikai érdek persze az, hogy soha nem jöjjön létre egy szorosabb Európa-Oroszország-Kína gazdasági együttműködés, mert az meg az ő hegemón uralmát törné meg!

Ha jobban belegondolunk, ma (még?) az Egyesült Államok olyan hatalmat jelent, hogy rá tudta kényszeríteni a világra a globális vállalati minimum adót úgy is, hogy a két lábon álló rendszer egyik elemét – nevezetesen, hogy az amerikai vállalatok más országokban is adózzanak, ahol működnek az USA területén kívül – nagy eséllyel nem vezetik be! Szemben azzal, hogy a német, vagy japán, illetve bármelyik más illetőségű nem amerikai székhelyű globális nagyvállalat pedig fog adózni az USA-ban, ha ott is folytat tevékenységet!

Ne feledjük el, hogy Oroszország nem csak a gáz és az olaj hazája, hanem onnan kerül ki a globális palládium kitermelés 40%-a, de más, ma az ipar számára nélkülözhetetlen anyagok terén is jelentős piaci részesedéssel bírnak!

Ezen keresztül pedig szinte biztosra vehető, hogy Európára gazdasági összeomlás vár, ha bekövetkezik egy háború, amire szankciókkal válaszol a Nyugat. Ez tehát nem járható út!

Ajánlott Cikkek