Vélemény Vélemény-cikkeink

Háborús feszültség, elszállóban az olaj ára

Érdekes összefüggésekre bukkanhat az ember, ha annak jár utána, hogy milyen összefüggés van az olaj ára és az amerikai kitermelés volumene között. Nem összeesküvés elmélet, hiszen tényekre, adatokra támaszkodik vizsgálódásunk, nem pedig valamiféle homályos elméletre.

Borítóképen: M1A1 Abrams fő harckocsik Bagdadban Irak megszállása idején (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Shockabrah, licenc: CC BY-SA 4.0)

Az Egyesült Államok kőolajkitermelése igen korán elindult. Fokozatosan egyre emelkedett a volumen egészen 1970-ig, amikor elért egy lokális csúcsot 9,5-9,8 millió hordó napi kitermeléssel. A múlt század ’80-as éveiben viszonylag még mindig magas stagnált a kitermelés 9 millió hordó/nap szinten, de 1985-től folyamatos csökkenés következett be; a kutak fokozatosan kimerültek…

Olyannyira csökkent a kitermelés, hogy 2008-2009 táján már csak 5 millió hordót termeltek ki naponta. És itt jött a palaolaj forradalom, ami mára újra az Egyesült Államokat tette a világ legnagyobb kitermelőjévé! 2019-ben 12,2 millió hordót termeltek ki naponta!

És akkor most nézzük az árakat! Láss csodát, a ’70-es években folyamatosan emelkedett az olaj ára, mígnem 1979-ben elérte a 139 dolláros csúcsát. Innen némi csökkenés következett, és éppen 1986-ra 40 dollár közelében mozgott, és egészen 2005-ig – kisebb ingadozásokkal ott is maradt.

2008-ban – éppen akkor, amikor a palaolaj forradalom elindult, de a kitermelés még nem futott fel! – aztán új csúcsra hágott az olaj ára, egészen 162 dollárig!

Tudni kell, hogy a palaolaj kitermelők a nagy befektetői lelkesedést kihasználva rengeteg hitelt vettek fel az új technológiával immár kinyerhető olajkutakra, és vezetékekre, és bár a történelmi csúcs után jött egy természetes ellenreakció, az ár rövid időre újra a 40 dolláros szinten találta magát, de aztán – egészen 2014-ig!!! – 100 dolláros árcentrummal, bár elég nagy változékonyság mellett kereskedtek az olajjal.

A 2014-es dátum azért érdekes, mert ekkor volt a kelet-ukrajnai háború, és talán fontos volt, hogy az oroszok által elérhető bevételeket visszafogják. Igen ám, de ez veszteséget okozott az amerikai palaolaj-kitermelőknek!

És láss csodát – a koronavírus járvány ugyan bekavart az olajpiacon is rendesen… – de ma mégis ott tartunk megint, hogy 100 dollár körül van az olaj ára. Most, amikor az USA a legnagyobb olajkitermelő…

Szokták mondani, hogy nincsenek véletlenek. És ez így is van, hiszen, ha megnézzük az Egyesült Államok hol, és kivel került katonai összetűzésekbe, az is pontosan leköveti az USA olajkitermelése, és az olajimportja közötti viszonyokat.

Nem olyan bonyolult ez a dolog, mint ahogy sokan gondolják!

Miről is szól tehát az orosz-ukrán konfliktus (ami valójában orosz-amerikai konfiktus…)?

Ajánlott Cikkek