Hírek

Hacser Józsára a “szinkron királynőjére” emlékezünk

Hacser Józsa (született Hatscher Jozefin Mária; Kispest, 1931. április 4. – Siófok, 2014. március 4.) kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő

Hacser Józsa többet hagyott az utókorra, mint az összetéveszthetetlen hangját. Olyan filmek őrizték meg sajátos egyéniségét, mint a Tilos a szerelem, az Alfa Rómeó és Júlia, az Égigérő fű.

A hangja pedig… nos, egyedi és utánozhatatlan volt, nem véletlen mondták rá, hogy a szinkron királynője. Ő volt például Kotkoda a Kukori és Kotkoda című népszerű rajzfilmben. Eleinte Psota Iréné volt a feladat. Csakhogy a körülrajongott dívának Amerikába kellett utaznia, így a rendező Hacser Józsát kérte fel a folytatásra. De ezt a kissé mély, bársonyos hangot hallhattuk máshol is. Legendás volt a Muppet Showban Miss Röfiként is.  

1931-ben született, szegénységben és nélkülözésben nőtt fel Budapesten, egy apró pincelakásban, a Baross utca 108-ban. Édesanyja nyomdásznő, édesapja ezüstműves volt, aki a második világháború alatt a Donnál harcolt, édesanyjával fél évre egy pincében húzták meg magukat a bombázások miatt, éheztek, de a nehézségek ellenére is túlélték ezt az időszakot.

1946-ban és 1947-ben édesapjával ezüstművesként dolgozott, majd a magasabb bér reményében elhelyezkedett a Rózsa Ferenc utcai jelvényszövetkezetben, ahol a kitüntetéseket és kitűzős jelvényeket zománcozta. Először 16 évesen felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, majd 17 évesen, másodszori próbálkozásra – 1948-ban – felvételt nyert Gellért Endre osztályába.

Főiskolai tanulmányait a nagy pedagógus-rendező mellett, többek között olyan kiválóságok segítették, mint például a színészóriás Rátkai Márton, a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező és színészpedagógus Nádasdy Kálmán, az elismert rendező-színész Vámos László, vagy például Olthy Magda, a Nemzeti Színház csillaga.

Már főiskolai tanulmányai alatt is szerepel statisztaként és kisebb szerepekben a belvárosi Úttörő Színházban. 1952-ben diplomázott, majd rögtön a Miskolci Déryné Színházhoz – későbbi nevén Miskolci Nemzeti Színház – szerződtette Bozóky István színházigazgató, ahol négy évadot töltött el olyan művészek társaságában, mint Agárdy Gábor, Szirtes Ádám, Barta Mária, vagy Galambos Erzsi. Számtalan naiva- és karakterszerepet eljátszott Miskolcon 1952 és 1956 között, de komoly sikereket ért el drámai szerepekben is: többek között Hamlet Opheliájában és az Antigoné Iszménéjében is emlékezeteset alakított.

Bár a kiváló társulatban remek szerepeket kapott, nyilatkozataiban említette, hogy a színház akkori főrendezőjével, Kazimir Károllyal szókimondó természete miatt nem volt felhőtlen a munkaviszonyuk. 1956–1993 között a Jókai Színház, majd a Thália Színház illetve az Arizona Színház tagja, 1994-től a Soproni Petőfi Színház tagja volt, ahol 2001-ig játszott. Utolsó bemutatója 2002-ben volt az IBS színpadon. Groteszk, humoros alakok, valamint drámai szerepek megformálásával tűnt ki. Számos filmben hallható a hangja szinkronszínésznőként. Visszavonulva, elhagyatottan, siófoki házában hunyt el közel 83 éves korában. 2014. március 28-i búcsúztatása után hamvait a Balatonba szórták. Férje 10 éven át Prókai István színművész volt.

wikipedia ujsagmuzeunm arcanum

Ajánlott Cikkek