Hírek

Haderőfejlesztés: Zrínyi 2026 – újabb fegyverrendszerek!

A magyar kormány komolyan veszi a NATO-ban vállalt kötelezettségeit, és nem vár ölbe tett kézzel, amíg keleti szomszédunkban egyszer tényleg kirobban a fegyveres konfliktus. Maróth Gáspár, védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos egy riport keretében számolt be a haderőfejlesztési program helyzetéről, és a következőkben várható hadiipari beruházásokról, új rendszerek bevezetéséről.

Haderőfejlesztés – Kiadás, vagy bevétel?

Mindenekelőtt fontos kiemelni, hogy a haderőfejlesztés egy részről vállalt kötelezettség, más részről viszont a katonai kiadások – a tervezés és a kivitelezés során megfelelő pénzügyi tudatosság mellett – beruházásokká válhatnak. Ennek eszközei az együttműködés a kutatás, fejlesztés területén, illetve a hazai gyártás, és a vegyesvállalati formák, vagy éppen a külföldi hadiipari üzemek vásárlása.

A lényeget cikkünkben foglaltuk össze, de a lényeg; a kiadás annyit tesz, hogy veszünk valamit, ami – amíg ki nem szolgál – rendszerbe állítva üzemel, majd valamilyen selejtként végzi. Beruházás akkor válik a dologból, ha mi termelünk és fejlesztünk (jellemzően együttműködésben), és az előállított darabszám jelentős részét értékesítjük. Az így elért nyereség pedig vagy a kiadásokkal szembeállítható tétel a költségvetésben, vagy fedezete a további haderőfejlesztési beruházásoknak.

Mindenekelőtt talán a legújabb bejelentés az, hogy új drónok beszerzéséről tárgyalnak, ezért sokadszor utaznak szakértők Törökországba. Bár az még nem eldöntött, hogy kivel kötnek végül szerződést, de a török fél esetében minden bizonnyal a Bayraktar TB2-ről van szó. És itt jö9n a lényeg; a tárgyalások alapját nem csak az eszköz harci képességei adják (az említett drón egyébként bizonyított Karabahban), hanem az is, hogy

hogyan lehet a drónokat továbbfejleszteni, illetve hogyan lehet a gyártásról megállapodni.

Fontos tehát, hogy ezeknél az eszközöknél sem pusztán egy meglévő technika beszerzésében gondolkodnak az illetékesek, hanem komplex (beruházási, fejlesztési, gyártási) megállapodást kívánnak tető alá hozni.

Maróth Gáspár ezen túlmenően megerősítette, hogy az úgynevezett Oerlikon Skyranger légvédelmi rendszerek beszerzéséről beszerzése is folyamatban van. Hogy miért kellett ezt most külön kiemelni? Mert eleddig csak a Rheinmetall befektetői konferenciáján hallhattunk a tárgyalásokról.

Harcjárműgyártás: Magyarország új fejeztet nyit!

Eddig inkább csak spekuláció volt (írtunk is róla – lásd lejjebb a cikket -, meglehetősen jó információnak bizonyult), hogy Kaposváron kerül sor egy új 8×8-as hajtásképletű katonai jármű, amihez kiindulási alapként a Rheinmetall-KMW Boxer. Miért csak alap? Mert itt sem csak a kész eszköz vásárlásáról van szó, a fejlesztés ennél a harceszköznél is a program része!

Maróth Gáspár beszélt a már korábban is említett StrikeShield aktív védelmi rendszer bevezetéséről is, de elmondta, hogy másik két, hasonló rendszer gyártójával is folytatnak tárgyalásokat, ez egyik pedig a Trophy APS, melyet Leopard 2-es harckocsikon használhat a Honvédség.

Magyarország az Eurocopter Tiger harci helikopter fejlesztési projektjébe lépett be az elmúlt hetekben, de Magyarország egyelőre nem tervez vásárolni az eszközökből. A projekt prototípusa 2035-2040 körül várható. Cikkünk a témában:

Ajánlott Cikkek