Hírek

Hagyján, hogy Ankara ellenzi, de még a kurdok is!

Ritka alkalom, hogy a török vezetés és a kurdok egyetértenek valamiben, de Svédország NATO-csatlakozásának megítélésében mégis azonos platformra kerültek! A kurd diaszpóra – amely jelent van a svéd politikai életben is, hiszen az ország menedékhelyként szolgál számukra… – nem szeretné, ha a svéd NATO-tagság az ő kárukra lenne…

Borítóképen: Kurdok lakta terület a CIA szerint (1992) (forrás: az austini Texasi Egyetem / commons.wikimedia.org, szerző: Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége, licenc: közkincs)

Elég árulkodó ez, hiszen a kurdokat éppen a svédek támogatják, és éppen ez az a támogatás, ami miatt Törökország ellenzi a svédek csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Ennek oka pedig nem más, mint hogy Ankara terrorista mozgalmaknak tekinti a kurdok szervezkedését Törökországban – és persze azon kívül is!

„Mi, kurdok tiszteletben tartjuk Svédország azon döntését, hogy csatlakozik a NATO-hoz. De nem akarjuk, hogy a szövetségi tagságunk és a Törökországgal fenntartott jó kapcsolataink a mi költségünkre épüljenek fel” – mondta Shiyar Ali, az úgynevezett Kurd Autonóm Kormányzat északi képviselője, aki Stockholmban él.

A kurdok egyébként egyesek szerint egyesek szerint a médek, a gutik és a hurrita törzsek utódai, ilyen értelemben tehát valamikori elődeik államalapító nemzetek voltak. A fogalom azonban „Kurdisztán” soha nem jelölt államot, csak azt a területet, ahol kurdok élnek. A történelem során tehát ez a nép mindig alávetettségben élt, mikor jobban, mikor rosszabbul – de inkább a második volt jellemző…

Ezt a kitekintőt azért tartottuk fontosnak, mert az önálló Kurdisztán megteremtésének nincsenek igazán komoly történelmi alapjai, azonban az is igaz lehet, hogy Törökország nem bánik éppen kesztyűs kézzel a kurdokkal. Ez meg azért van, mert a kurdok szervezednek… Vagy azért szervezkednek, mert elnyomják őket?

Nos, ez az a kérdés, amire soha nem lesz meg a válasz, de az igazán nem világos, hogy mi köze van mindehhez Svédországnak, és miért támogatja a kurd mozgalmakat…

Talán mindössze annyi a magyarázat, hogy kell az olcsó munkaerő, meg a népesség, mert a svédek reprodukciós rátája a béka alsója alatt van méterekkel, de ennek meg semmi a köze a sokszor hangoztatott humanitárius, meg jószolgálati indíttatáshoz.

De a Nyugat már csak ilyen; önnön érdekeiért akármit képes belehazudni a világba…

Ajánlott Cikkek