Épített örökség Magyarság Minden más Nagyjaink Sport Történelem

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda Születésnapja december 7.


A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda Története

borítókép : Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Margitsziget, Budapest Misibacsi a(z) magyar Wikipédia projektből – Áthozta rlevente a hu.wikipedia projektből a Commonsba.

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Budapest egyik ikonikus sportlétesítménye, amely a Margit-szigeten található. A komplexum egy fedett uszoda és több külső, nyitott medence együtteséből áll, és jelentős szerepet játszott a magyar úszósport fejlődésében.

A Létesítmény Kezdetei

Az uszoda története 1930-ra nyúlik vissza, amikor is a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium, a Székesfőváros elöljárósága és a Szent Margit Gyógyfürdő Rt. összefogásával megépült Európa akkori legnagyobb fedett úszócsarnoka.

A 33 méter hosszú és 18 méter széles medence vizét kezdetben a Margit-szigeti termálforrás és a Dunából szivattyúzott hideg víz biztosította. A medence körül lévő 2500 fős tribün és az 800 férőhelyes öltözőhelyiség is a létesítmény korszerűségét hangsúlyozta.

A Tervező: Hajós Alfréd

Az épületet Hajós Alfréd, Magyarország első úszó olimpiai bajnoka, neves műépítész tervezte. A vasbetonszerkezetek tervezői Gergely Jenő és Pécsi Eszter mérnökök voltak, míg a speciális vízvezetéki és gépészeti berendezéseket Lázár Lajos mérnök alkotta. Az építkezés mindössze hét hónap alatt zajlott le, mintegy 800 munkás részvételével. Az ünnepélyes átadás 1930. december 7-én, Horthy Miklós kormányzó jelenlétében történt.

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda fejlődése és modernizációja a 20. század második felében is folytatódott, jelentősen hozzájárulva a magyar úszósport fejlődéséhez.

A Széchy Tamás-uszoda Kialakítása

A Magyar Úszó Szövetség eredetileg egy új budapesti fedett uszodát tervezett a 2006-os úszó-Európa-bajnokságra, de végül ez nem valósult meg. Helyette 2003-ban a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda mögötti területre, ahol korábban a Pénzügyminisztérium teniszpályái álltak, egy új uszodakomplexum építésére került sor. A projektet az Építész Stúdió Kft. tervezte, és a kivitelezést a KÉSZ Közép-Európai Építő és Szerelő Kft. végezte, 1,7 milliárd forint értékben. Az új rész 2006. június 18-án rendezett országos gyermek szinkronúszó bajnoksággal nyitotta meg kapuit. A létesítményt a néhai Széchy Tamásról, a magyar úszósport egyik kiemelkedő alakjáról nevezték el.

A Létesítmény Bővítése

1958-ban a létesítményt külső gyakorlómedencével bővítették, amely tovább növelte a sportolási lehetőségeket. 1983-ban pedig a fedett 33 méteres úszómedencét lesüllyeszthető, műanyag borítású válaszfalakkal látták el, lehetővé téve a 25 méteres versenyek lebonyolítását is.

A Hajós Alfréd Sportuszoda Jelenlegi Állapota

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ma is fontos szerepet tölt be a magyar úszósportban. A modernizált létesítmények és a történelmi hagyományok ötvözése teszi ezt a helyet különlegessé, ahol generációk nőttek fel és versenyeztek. Az uszoda továbbra is a magyar úszósport és a vízi sportok egyik központja, ahol nemcsak versenyeket rendeznek, hanem a közönség számára is nyitva állnak a medencék.

arcanum filmhiradók online

Ajánlott Cikkek