Hírek

Halálra ítélték a brit zsoldosokat, de fellebbezhetnek

A Donyecki Népköztársaságban (DPR) halálra ítélt brit és marokkói zsoldosok megsegítése érdekében ezen országok hatóságainak el kell ismerniük a bíróság döntését – mondta egy ügyvéd, a Moszkvai Ügyvédi Kamara tagja . A Lenta.ru-val folytatott beszélgetésben azt is felmérte, hogy London és Rabat milyen esélyekkel befolyásolja az elítéltek sorsát.

Fellebbezés az ítélet ellen

A hivatalos London és Rabat nem avatkozhat be a DPR bírósága által Ukrajna oldalán harcoló zsoldosokra kiszabott halálos ítélet fellebbezésének folyamatába. Márpedig maguknak az elítélteknek vagy képviselőiknek van ilyen joguk – jegyezte meg Airapetov.

„Az ítélet ellen a büntetőjogi felelősségre vont személyek közvetlenül fellebbezhetnek. A brit kormánynak, mint bármely más állam kormányának, amelynek állampolgárai, nem állhat kapcsolatban a fellebbezéssel vagy más eljárással az ügy keretében” – magyarázta az ügyvéd.

Ha fellebbezésről beszélünk, akkor ez a jog minden vádlottat megillet, még a halálra ítélteket is, de ezt a jogát saját nevében vagy ügyvédeken keresztül gyakorolja, de nem Boris Johnson [brit miniszterelnök] vagy más külföldi államelnök. – mondta Artur Airapetov ügyvéd

A legitimitás elismerése

Nagy-Britanniának és Marokkónak egyetlen módja annak, hogy megmentse polgártársait, a csere, Artur Airapetov. Ehhez azonban egyet kell érteni a bíróság döntésével és el kell ismerniük, hogy hivatalosan is részt vettek a konfliktusban.

„Az ítélet bizonyos államok általi elismerése vagy el nem ismerése nem bír jelentőséggel a Donyecki Népköztársaság nemzeti joga szempontjából. De előbb-utóbb humanitárius okokból az Egyesült Királyságnak csatlakoznia kell ehhez, és el kell ismernie ezt a államot, ha természetesen segíteni szeretne polgárainak.  – zárta szavait.

Az Ítélet

A DPR bírósága halálbüntetésre ítélte a brit Aiden Aslint és Sean Pinnert , valamint az Ukrajna oldalán harcoló marokkói Saadoun Brahimot. Elítélték őket a zsoldoskodásról, a hatalom erőszakos megszerzéséről, a bűncselekmények egy csoport általi elkövetéséről, valamint a terrorista tevékenység végrehajtására irányuló kiképzésről szóló cikkejek alapján. Elismerték bűnösségüket.

Az ítélet ellen a védelem fellebbezni kíván, egy hónapon belül lehet fellebbezni.

A zsoldosok Mariupolban harcoltak, és április közepén elfogták őket. A bíróság június 6-án kezdte meg az ügy tárgyalását.

A DPR-ben a halálbüntetést kivégzőosztaggal hajtják végre e. Ha a köztársasági elnök megkegyelmez az elítéltnek, a büntetés helyébe 25 év vagy életfogytiglan kerülhet.

Liz Truss brit külügyminiszter elítélte a döntést , szerinte a döntés jogtalan.

bbc,com lenta.ru

Ajánlott Cikkek