Hírek

Hallgatás és megtévesztés

A sajtó már csak ilyen, különösen, ha „szabad” és „haladó”. Ez a két szó olyannyira elhasználódott, hogy kénytelenek voltunk idézőjelbe tenni őket. Azt, hogy miként is sikerült ezeket a szavakat lenullázni, egy kirívó példa mutatja meg.

Borítóképen: Az ukrán sürgősségi szolgálat katonáiorosz bombákat ártalmatlanítottak a csernyihivi csata során , 2022. március 9-én (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Állami Sürgősségi Szolgálata, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Németországban a donyecki Maisky piac ukrán csapatok általi ágyúzásáról készült felvételt az orosz fegyveres erők akciójának minősítették. A június 13-i hírműsor felvételeit a Tagesschau német tévécsatorna mutatta be.

A történet bemutatja az ukrán erők lövéseinek következményeit a piacon, valamint a tűzoltóság és a mentőszolgálatok munkáját. A bemondó három halottról számolt be, és hozzátette, hogy

„Ukrajna egyre tehetetlenebb az orosz hadsereg tömeges ágyúzásával szemben.”

Jurij Usakov orosz elnökhelyettes azt mondta, Oroszországot meglepte a nyugati országok hallgatása az ukrán erők által nemrégiben végrehajtott Donbász bombázásával kapcsolatban.

„Nem csodálkozom azon, hogy a Nyugat hallgat. Korábban hallgatott, és gyakorlatilag semmit sem mondott arról a háborúról, amelyet Ukrajna nyolc évig vívott a Luhanszki és Donyecki Népköztársaság ellen. Valójában támogatták ezt a háborút. Valójában hozzájárultak az LPR és a DPR népének népirtásához. És ezt teszik továbbra is, és teszik ma is. Teljesen közömbösek a donbászi gyerekek, nők, idős emberek élete iránt. Számukra a legfontosabb az ellenségeskedés folytatása” – mondta.

Tényleg nem igazán jelenik meg az ukrán bombázásokról szóló hír a nyugati sajtóban, ami meg mégis, az egész egyszerűen nem igaz…

Háború van, és nem kérdőjelezhetjük meg ilyen körülmények között az ukrán haderő jogát ahhoz, hogy támadásokat intézzen orosz kézen lévő területek irányába, de a civil lakosság elleni támadásokat – legyen az elkövető bármelyik fél! – igenis elítéljük!

Ahogy a hírgyártást is. A hír ugyanis önmagában létezik, ha már létrehozzák, csak álhír lesz belőle…

Ajánlott Cikkek