Hírek

Handelsblatt: Inflációs sokk az élelmiszereknél!

A rossz hír nem ér véget a szupermarket vásárlói számára. Nemcsak több száz termék árát emelte az Aldi, hanem az élelmiszerek ára is több mint hat százalékkal nőtt az iparágban márciusban, a friss zöldségeknél még 14, az étolajé pedig 17 százalékkal – írja a Handelsblatt.

Borítóképen: A közelmúltban épült ALDI, a Limberger Straße-n, a Cottbus-Schmellwitz-i Cottbus-Centertől délre (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Trio3D. licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Ám a szakértők szerint ezzel még koránt sincs vége az árspirálnak. “Inflációs sokkot tapasztalunk az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban” – állapítja meg Chehab Wahby, az EY-Parthenon tanácsadó cég fogyasztói szakértője és partnere.

“Az alacsonyabb jövedelmű csoportokat különösen súlyosan érintik majd.”

Az Aldi épedig megadja a tempót. “Tovább tart a piaci árak lendülete” – magyarázza Wahby iparági szakértő, és előrevetíti: “A diszkontkereskedők folyamatosan emelni fogják az árakat a sajátmárkás termékek és a márkás termékek esetében.” Az ármozgásnak széles körű hatása lesz. Mert a szupermarketek ezután követik a példát.

A fogyasztók legfőbb aggályait tükrözik a GfK piackutatóinak aktuális számai: a fogyasztók 85 százaléka arra számít, hogy a mindennapi áruk ára tovább emelkedik. Az ukrajnai háború kezdete előtt ez az érték még 77 százalék volt.

És közben arra kérik az embereket, hogy tekerjék le a fűtést…:

Erősen úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió nem Oroszországot, hanem az európai lakosságot szankcionálják…

Ajánlott Cikkek