Hírek

Harminc orosz hadihajó a Krímnél!

Alig öt-hat napja jelentette be Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hogy hat orosz hadihajó tart a Fekete-tengerre. Ez nagy feltünést keltett, mert ez arra utalt, hogy Moszkva ezzel teljesen bekeríti Ukrajnát, hiszen keleten és északon az ukrán határ mellett igen komoly szárazföldi erők vonultak fel, délen pedig szintén nő a katonai jelenlét. Úgy tűnik ezt most megfejelik azzal, hogy – a RIA Novosztyi értesülései szerint – több mint harminc orosz hajó kezd széleskörű gyakorlatba a Fekete-tengeren!

Borítóképen: A Gorskov Admirális orosz fregatt (forrás: http://мультимедиа.минобороны.рф/multimedia/photo/gallery.htm?id=59002@cmsPhotoGallery via commons.wikimedia.org, szerző: Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY 4.0)

A nyugati országok továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy komoly ára lesz az orosz támadásnak, míg az oroszok kitartanak álláspontjuk mellett, nevezetesen, hogy az erők összevonására éppen a NATO keleti terjeszkedése miatt van szükség, na meg azért, mert folyamatos Ukrajna felfegyverzése, és az amerikai kommunikációban rendre orosz támadásra figyelmeztetnek (immár konkrét időponttal!), ami Moszkva szerint támadásra ösztönözheti az ukránokat.

A beszámoló szerint több mint harminc orosz hajó hagyta el Szevasztopol és Novorosszijszk kikötőit a gyakorlatok terveinek megfelelően a Krím közelében, amelyet Oroszország 2014-ben szállt meg.

A manőverek célja a Krím partvidékének, a Fekete-tengeri Flotta előőrseinek, valamint a gazdasági szektor és a haditengerészeti kommunikáció védelme – írta a hírügynökség.

A most végzett gyakorlatok beleilleszkednek abba a sorozatba, amit Moszkva korábban jelentett be, miszerint nagyobb tengeri haderőkkel végeznek gyakorlatokat a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig. Persze az, hogy most éppen a Fekete-tengeren gyakorlatoznak, nem véletlen…

Ajánlott Cikkek