Vélemény Vélemény-cikkeink

Hárommilliárd forint a Groupama Aréna fejlesztésére

A december 24-i jegyzésű kormányhatározatok között a 2005/2020-as számú részeként a Fradi otthonául szolgáló Groupama Aréna magasépítészeti korszerűsítése szerepel. Más csapatok drukkerei, na meg olyanok, akik a focira nem sportként tekintenek… ez máris elég muníció ahhoz, hogy összeesküvés elméleteket gyártsanak. Az alig hatéves stadionnak szerkezeti problémái vannak? A Fradi újabb állami pénzt kap? Nos, nézzünk kicsit a dolgok mögé!

A Groupama Aréna ma Magyarországon az egyetlen nyereséggel működő stadion. Azaz pontosítsunk; 2019-ig az 1000 rendezvénynek helyet biztosító aréna (nem ide számítva a focimeccseket!) nyereséggel működött, ugyanakkor a 2020-as év aligha támogatta a nyereséges működést… Nincsenek még adatok az idei évről, de a múzeumot, shop-ot, vendéglátó ipari egységeket, konferencia termeket is magában foglaló épület üzemeltetése bizony komoly gazdasági feladatot adhatott!

Apropó, üzemeltetés. Az arénát a SPORTFIVE (korábban Lagardère Sports and Entertainment) üzemelteti, ami egy globális cég, világszerte több hasonló létesítmény üzemeltetését viszik. A vállalat szerződést kötött erre, a Fradi pedig a szerződés szerint részesedik a nyereségből (ennek mértékéről ellentmondásos információink vannak, így nem foglalkozunk vele), de a működési kockázatot a SPORTFIVE viszi.

Akié a kockázat, azé a nyereség – szokták mondani -, de azé a felelősség, és a befektetés is! Ebben az esetben a működtető nyilván fizetett a jogokért, de ugyanúgy fizetnie kell a komplexum fenntartási költségeit, valamint az állagmagóvás is őt terheli. Figyelem! A pénzt tehát nem a Fradi kapja, hanem az üzemeltető, vagy egyenesen az a vállalkozás, aki a megnevezett munkát elvégzi. Persze, lehet mondani, hogy mégiscsak a Fradi van beljebb 3 milliárddal, hiszen nem neki kell fizetnie a saját költségvetéséből a számlát, de a működtetés kiadása éppen azért lett kitalálva a fenti formában, hogy ilyen költségek ne terheljék a klubot!

Száz szónak is egy a vége, véleményünk szerint a pénzt nem a Fradi kapja.

De mi van az arénával? Miért kell rákölteni ezt a pénzt? Azt pontosan nem lehet tudni, de ha most valaki arra gondol, hogy a 2020-as év üzemeltetőt ért anyagi nehézségeit így ellentételezik, az bizony erősen téved! Az van ugyanis, hogy egy ilyen kifejezetten címzett pénz, ahol a célt is meghatározzák, nehezen lenne másra fordítható!

De! Mielőtt még elfogultsággal vádolna minket bárki, nem állítjuk, hogy a fent leírtak egy megcáfolhatatlan kinyilatkoztatást jelentenek, biztosan vannak más vélemények is. A különböző álláspontok igazságára majd az idő ad választ, hiszen nyilván kiderül majd, hogy a magasépítészeti korszerűsítés pontosan mit is jelent.

Ajánlott Cikkek