Magyarság Történelem

Hátra van még a feketeleves? Micsoda? Honnan ered a mondás?

Eredetileg különírták a feketeleves kifejezést, mely a köznyelvben egy még hátralévő vagy váratlan negatív eseményre, kellemetlen kötelezettségre utal.

Borítóképen: Egy modern fekete leves, a a fekete szezámmagból készített kínai étel

Korábban úgy magyarázták a mondás eredetét, hogy a legenda szerint a törökök vendégül láttak magyar urakat, majd a „hátravan még a fekete leves” jelszóra foglyul ejtették őket. A szerencsétlenül járt magyar méltóságok között volt az erdélyi hagyományban Majláth István vajda, Szirmay Antal anekdotagyűjteményében Thököly Imre, Arany János versében pedig Török Bálint.

A feketeleves e szerint a magyarázat szerint a török által az ebéd után fogyasztott kávéra utalna.

Dr. habil. Forgács Tamás, az SZTE BTK Magyar Nyelvészeti Tanszékének docense viszont felhívja a figyelmet, a „hátravan még a feketeleves” helyzetmondatban a feketeleves komponens az általános vélekedéssel ellentétben…

Nem a feketekávét jelentette, és nem is Török Bálint elfogásakor hangzott el először a kifejezés!

Csefkó Gyula szerint:

A fekete leves (akkor így, külön írva!) a régi magyar konyha egyik közkedvelt étele. Finom főtt és sült húsokból állt, melyeket egy sötét színű mártással öntöttek le, s mikor már a javát kiették, akkor hangzott el az asztalnál, hogy ha a húsát megettétek, most már a levét is reá megigyátok, azaz ekkor volt még hátra a fekete leve.

Ehhez kapcsolódhat, hogy a Regélő 1837. december 21.-i számában a következőket olvashatjuk:

„Ennek helyébe lépnek a’ következendők: főtt tyuk riskásával vagy metélttel; — marha-máj eczetes mártalékkal; — fekete leves pörkölt lúd-vérrel; — pecsenye, kolbász, sodor, sült malacz ’s a’ t.”

Ez persze nem azonos a fent említettekkel, de azt mindenképpen bizonyítja, hogy fekete leves létezett. És még az is lehet, hogy a fent említett mártás is vérrel készült…

És egy idézet 1661-ből, a A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára 1961. évi kiadásából:

,Az minthogyenlegh kevesebb adossagnak tartomazPoratka penszt,azvarasnak hatravan az fekete leves.”

Ajánlott Cikkek