Vélemény Vélemény-cikkeink

Hazaárulókat vagy az ellenzéket iktatja ki az ukrán kormány?

„Az ukrán hatóságok hivatalos nyomozást indítottak hétfőn Petro Porosenko volt ukrán elnök ellen hazaárulás vádjával” – írja a Reuters. A gyanú szerint Petro Porosenko (2014 és 2019 Ukrajna elnöke) kelet-ukrajnai felkelők finanszírozásával hozható kapcsolatba. Csakúgy, mint a szintén meggyanúsított, ezért fél éve háziőrizetben lévő Viktor Medvedcsuk, az Ellenzéki Platform – Életért nevű párt egyik elnöke. A nyomozás pikantériáját éppen az adja, hogy minkét gyanúsított pártjának elnöke!

Innentől pedig érdekes a dolog, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az egész nem egy politikai játszma része, ami az ellenzék kiiktatására irányul. Egyébként nem elképzelhetetlen, hogy Medvedcsuk együttműködött a szakadár oroszbarát milíciákkal, hiszen híresen jó kapcsolatot ápol Putyinnal, állítólag lánya keresztapja pedig állítólag a Kreml ura. Az viszont elég furcsa, hogy háziőrizete fél éve alatt igazából semmi nem derült ki az ellene felhozott vádakkal kapcsolatban.

Porosenko viszont inkább nyugat-barát, a 2014-es választási programjában kinyilvánította a kisebbségi jogok feltétlen betartását, és ennek keretében (!) az országban élő nemzetiségeknek szabad anyanyelvhasználatot és nyelvfejlődést ígért. A kisebbségi kérdés központi témája a jelentős vitát kiváltott nyelvtörvény, nyelvhasználat kérdését érintették, de többnyire az országban élő orosz nemzetiségűek vonatkozásában fogalmazódtak meg, az országban élő valamennyi kisebbséget mindössze négyen – köztük Porosenko – vették számításba.

Ezek után nem igazán fér bele a képbe a felkelőkkel való együttműködés, és támogatásuk azzal, hogy a szeparatisták kezén lévő bányákból vásároltak szenet.

Persze minden lehet, de a belpolitikai fejlemények azt mutatják, hogy Zelenszkij és különösen pártja rengeteget vesztett népszerűségéből megválasztása óta, az ellenzék pártjai összességében – a legnagyobbak vezetői éppen Medvedcsuk, illetve Porosenko! – pedig erősödtek ugyanezen időszak alatt.

A Nép szolgája (Zelenszkij pártja) 2019-ben a szavazatok 43,16%-ával nyerte a választásokat, de most alig 18% a támogatói arány, miközben az Európai Szolidaritás (Porosenko pártja) 8,1%-ról 13,7%-ra javított. Bár az Ellenzéki Platform – Az Életért (Medvedcsuk pártja) a korábbi 13,05%-ról 11,4%-ra esett, mégis…

Most fordult elő először, hogy az ellenzék két legnagyobb pártjára összesen többen szavaznának, mint Zelenszkij pártjára!

Ne feledjük, hogy az ukrán politikai paletta elég széles, és a kiszo.net adatai szerint immár nyolc párt is megugraná a parlamenti 5%-os küszöböt, ami annyit tesz, hogy nem csak a parlamenti ellenzék erősödött, hanem a most (még) parlamenten kívüli erők is, hiszen a ma négypárti parlamentbe immár ők is bekerülnének!

Ilyen széttagolt erőviszonyok között a két legnagyobb ellenzéki párt összesen 25,1%-os arány komoly tényező lehet, és ha a téli időszakot nem sikerül letudni áram, illetve gázhiány nélkül, akkor Zelenszkij pártjának mai, 7% körüli hátrány tovább fokozódhat!

Nem állítjuk, hogy az ellenzék kiiktatásáról van szó, de a fentiek fényében kicsit gyanús a dolog, ezért nemigen tudjuk a választ a címben megfogalmazott kérdésre…

Ui.:

A magyarellenes megnyilvánulások, illetve a más kisebbségekkel szemben is tanúsított minősíthetetlen ukrán hozzáállásra a magyarázatot az adja, hogy Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) a kisebbségi jogok terén tett vállalásai miatt egyöntetűen Porosenko mellett tette le voksát a 2014-es elnökválasztás során.

Ajánlott Cikkek