Hírek Kárpátalja

Helyzetjelentés Kárpátaljáról – Magyarok dilemma előtt – Menni? Maradni?

Nemzettestvéreinket érintő égető kérdés elhagyják e szülőföldjüket vagy nem. Összefoglaó írás a foter.ro oldalról amit változatatás nélkül közlünk

borítókép : https://commons.wikimedia.org Kárpátalja közigazgatási beosztása 1939 tavasza (a magyar visszafoglalás) és 1940 ősze (a második bécsi döntés végrehajtása) között

Egyelőre béke van, de nem tudni, meddig. Ukrajnai magyarokat kértünk, számoljanak be az ottani állapotokról, közhangulatról.

Autósorok a benzinkutaknál és a határokon, a katonai behívótól való félelem, a menekülés és a kivárás dilemmája – ezek határozzák meg a Kárpátalján élő magyarok közérzetét Oroszország ukrajnai invázióját követően. Az elmúlt években rengetegen elmentek a régióból, jellemzően Magyarországra, a bizonytalan politikai és gazdasági helyzet, a kilátástalanság, illetve a fokozódó magyarellenes hangulat miatt, amit 2014 óta súlyosbított – különösen a fiatal férfiak esetében – a kelet-ukrajnai frontra való behívás réme.

A háború kitörése minderre rátett egy lapáttal: a „menni vagy maradni?” kérdése azonnali egzisztenciális kérdésként vetődik fel nagyon sokak számára – amíg még lehet. Vidnyánszky Attila, a budapesti Nemzeti Színház igazgatója, a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház alapítója szerint például a beregszászi társulat összes férfitagja megkapta már a katonai behívóját – a kárpátaljai társulat, amelynek előadása van ma este a budapesti Nemzetiben, alig jutott át a határon.

Kárpátalján ugyan béke van, de csak annyira, amennyire béke lehet egy megtámadott, háborús helyzetben lévő ország konkrét hadászati cselekmények által egyelőre nem érintett részében. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere közleményben ismertette a legfontosabb tudnivalókat. Ennek megfelelően:

Az oktatási és más jellegű intézmények a megszokott módon működnek (Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója azóta bejelentette, hogy az iskolákat távoktatási formára állítják át – szerk.);

Az EU országaival a határátkelők mindaddig nyitva maradnak, amíg a Legfelső Tanács nem szavazza meg azok lezárását a hadiállapot kihirdetése kapcsán. Mindemellett a határozat értelmében a sorkatonák és a tartalékos katonák számára megtiltják, hogy az illetékes hivatalok tudta nélkül módosítsák lakóhelyüket;

Dolgoznak továbbá azon is, hogy helyet találjanak az evakuáltak elhelyezésére.

Kárpátaljai ismerőseim, barátaim között vannak olyanok, akik már korábban a (legalábbis ideiglenes) elvándorlást választották – ők otthon maradt szeretteikért aggódhatnak. Egyik fiatal ismerősöm, Cs. D. Budapesten él, nem tudja, megkapta-e már a katonai behívóját. Folyamatosan kapja az információkat otthonról, bár nem könnyű tájékozódni, mert nagyon sok az álhír.

„Rengeteg a menekülő ember, mindenki informálódik, hogyan tud ő s a gyermeke kijutni az országból. A hadköteles magyarok rettenetesen aggódnak, joggal, hiszen bármikor megkaphatják a behívót. Eközben hatalmasak a sorok elsősorban a benzinkutaknál, ezért ott maximalizálták a benzin elvihető mennyiségét. Az emberek a bankok előtt is tolongnak, mert ki akarják venni a pénzüket. Az ukrán hrivnya váltási árfolyama elszállt, ami megint csak gond”

– vázolja a helyzetet.

Esélyesnek tartja, hogy lekapcsolják az internetet, úgyhogy néhány embernek, akit be kell majd fogadni, már most elküldte az adatait, mert utána már nem biztos, hogy sikerül. Mint mondja: van egy általános pánikhangulat, a boltok tele vannak vásárolni kívánó emberekkel:

„még nem a vészes kategória, azonban ez már csak órák kérdése.”

Vannak, akik – legalábbis egyelőre – az otthonmaradás mellett döntöttek. Shrek Tímea és Marcsák Gergely költő-író házaspár már csak azért sem távozik az országból, mert kisgyereküknek nincs útlevele, azt holnap szeretnék kérvényezni – „ha még lehet…”, teszi hozzá.

Beregszászon pánikhangulat uralkodik, az emberek megrohamozták a boltokat és benzinkutakat, az iskolákat, óvodákat kiürítették, sokan nekiindultak a határnak, de a határátkelők tele vannak – erősíti meg értesüléseinket Shrek Tímea. Úgy tudja, a katonai behívókat még nem kézbesítették. Arról, hogy ők mit terveznek, ezt mondja:

„Itthon vagyunk, nem tudjuk, mi most a legjobb megoldás. A kivárás mellett döntöttünk. Nincs értelme menekülni, és nincs is hova, mert rengetegen vannak a határon, holnapután sem érnénk át. Amíg itt nyugalom van és nem lőnek, addig nincs értelme menni sem…”

Kárpátalján még nyugalom van és még nem lőnek tehát. A következő napok, sőt órák döntőek lehetnek – ottani nemzettársaink számára is.

forrás : FŐTÉR.RO

Ajánlott Cikkek