Hírek

Helyzetjelentés: Putyin egyeztet, de nem enged!

A mai napon Vlagyimir Putyin egyeztetett Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel, valamint Recep Tayyip Erdoğan török köztársasági elnökkel. Az orosz elnök szerint a „különleges katonai művelet” a tervek szerint halad, és felszólította az ukránokat, hogy ne harcoljanak tovább.

Borítóképen: A Vinnytsia-Havryshivka repülőtér, 2017 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Visem, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Ezzel kétségkívül azt üzente az ukrán ellenfélnek, hogy eltökélt, és amíg el nem éri célját, nem fog megállni. A hadműveletek folytatódnak is; Vinnytsia város repülőterét megsemmisítő rakétacsapás érte. A Vinnytsia reptér állítólag nem katonai objektum, de úgy tűnik, hogy ez az oroszok számára nem egészen egyértelmű – mint ahogy sok más dologban sem értenek egyet a harcoló felek.

Mindjárt itt van Mariupol, ahol megint nem sikerült biztosítani egy olyan tűzszünetet, ami alatt a 400.000 lakosú város civiljei elhagyhatták volna a veszélyes harcok színhelyét, és persze a felek most is egymást vádolják…

Véleményünk szerint az oroszok kifejezetten azért támadták ezt a repülőteret, mert ez elég közel van a katonai repülőgépek számára a mai frontvonalakhoz, és egy esetleges nyugati segítség keretében érkező repülőgép csoport kiinduló pontja lehetett volna. Ez még úgy is fontosnak tartották, hogy az Egyesült Államok és Lengyelország egyelőre nem tudott megállapodásra jutni Ukrajna F-16-os vadászgépekkel történő kisegítésében.

Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy Vinnytsia város a kozák háborúk és a második világháború alatt is fontos szerepet játszott. Adolf Hitler több hetet töltött itt 1942–1943-ban. A Harmadik Birodalom a város mellé helyezte Hitler legkeletebbre eső főhadiszállását, a Werwolfot.

A Macron-nal folytatott tárgyalásról még nem került ki sok információ, de az tudható, hogy Erdoğan a harcok leállítására szólította fel Putyint. A török köztársasági elnök egyébként fontos szereplő lehet, hiszen Moszkva ellene nem vezetett be szankciókat a kölcsönös gazdasági függőség okán, de Ukrajnával is jóban van, többek között például nem is olyan régen török Bayraktar drónok érkeztek Ukrajnába.

Ez tehát a helyzet a háborúban, melyért Ferenc pápa is elítélte Oroszországot, és kijelentette; elutasítja, hogy Oroszország különleges hadműveletnek nevezi az ukrajnai háborút.

Ajánlott Cikkek