Hírek Videók

Herszon orosz kézen!

Napok óta támadták a várost az orosz csapatok, és most délelőtt végül elfoglalták az igen fontos stratégiai pontnak számító várost. Az oroszok számára ez nagy eredmény, ugyanis délen ez az első olyan város, amit ellenőrzésük alá vontak, és a Dnyeper jobb partján, azaz a folyótól nyugatra található. Innen már támadható Mikolajiv, és a szárazföld felől végül Odessza is. Ez fontos lehet, hiszen Mariupol és Odessza az a két tengeri kikötő, ami az ukrán haditengerészet bázisai. És Mariupol máris támadás alatt áll…

Borítóképen: Korabelnyi körzet, Herson, Hersonska oblast, Ukrajna (forrás: https://web.archive.org/web/20161023010502/http://www.panoramio.com/photo/60925642 via commons.wikimedia.org, szerző: 7777777kz, licenc: CC BY 3.0)

A Dnyeper torkolata is fontos stratégiai szempontból, de tudni kell, hogy a város jelentős ipari központ is, hajóépítésben igen erős. A városban nincs híd a Dnyeperen, de a Herszonnal gyakorlatilag összeérő, keletre található város, Antonivka területén halad keresztül az E97-es autópálya, ami itt egy híddal szeli át az itt jó egy kilométer széles Dnyepert.

Igen, Herszon ilyen formán egy hídfőállás, amit most minden bizonnyal megerősítenek az orosz csapatok. Az említett autópálya pedig egyenesen a Krímbe vezet, ami utánpótlási útvonal lehet a Krasznodar régió irányából, hiszen Kercsi-szoroson megépült Krím-hídon keresztül, szárazföldi úton, az Azovi-tenger túloldaláról is érkezhetnek akár újabb csapatok, hadianyag és ellátmány.

Ezen túlmenően a már említett Odessza lehet cél, de látni kell, hogy a Herszontól északra található Krivij Rih (Krivoj Rog) ellen is innen lehet megindítani egy támadást. Ez utóbbi azért lehet fontos, mert a Krivij Rih-i vasérc-medence (Krivbasz) érceit itt dolgozzák fel, így jelentős az acélgyártás és fémfeldolgozás. A Donbász mellett ez tehát az ukrán ipar egyik bástyája.

Arról, hogy miért lehet fontos az oroszoknak Zaporizzsja (Zaporozsje) és Dnyipro (Ddnyepropetrovszk) elfoglalása, korábbi cikkünkben írtunk:

Az orosz védelmi minisztérium tehát bejelentette, hogy az orosz hadsereg elfoglalta az ukrán Herszon várost. Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatott az orosz támadás jelenlegi helyzetéről. Közölte, hogy az orosz katonai egységek Ukrajnában 1.502 katonai infrastrukturális létesítményt, 472 harckocsit és páncélozott járművet, 63 rakétavetőt, 206 ágyút, 336 speciális katonai járművet semmisítettek meg.

Az alábbi videón azt látjuk, hogy orosz katonák gyalogosan vonulnak Herszon utcáin, ami azt jelenti, hogy tényleg átvehették az irányítást (ez még tegnapi felvétel, amikor az egész város nem volt még orosz kézen):

Úgy tűnik tehát, hogy az oroszok lassabban haladnak, mint tervezték, de mégis nagy erőkkel támadnak, és feltehetően az eredeti terv szerint haladnak.

Ajánlott Cikkek