Hírek

Herszon régió és a béketárgyalások összefüggései

„Maga az a tény, hogy az egész régió az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt áll, következményekkel járhat a tárgyalások menetére” – mondta Vaszilij Kasin, a Közgazdasági Felsőoktatási Egyetem Átfogó Európai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának igazgatója az Izvesztyiának. Miért olyan fontos ez? És hogyan hat a tárgyalások menetére? Ennek jártunk utána.

Borítóképen: 2022-es orosz invázió Ukrajnában, 2022.03.15-én (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Viewsridge, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Ott kezdjük, hogy a tárgyalások menetét erősen befolyásolja, hogy a felek mekkora, és milyen (stratégiai pontok, energiatermelő-, ipari régiók) területeket tartanak ellenőrzésük alatt. De ez önmagában még kevés, hiszen az elfoglalt, avagy megtartott területeken fenn kell tartani a polgári infrastruktúrát is, mert ha ez nincs rendben – ahogy azt Mariupolban is láttuk – az beláthatatlan következményekkel jár, és gyengíti a területet birtokló hadsereget is azzal, hogy a közrend fenntartása komoly erőket köthet le.

Herszon egész régiójának elfoglalása azért fontos az oroszok számára, mert a helyreállított, és ellenőrzés alatt tartott vasút a Krím irányából a Kercsi-szoroson épített Krím-hídon keresztül jelentős katonai és humanitárius utánpótlást tudnak biztosítani Krasznodar területről.

Ez pedig ennyit tesz, hogy vissza tudnak állítani egy normálishoz közeli állapotot (egy háborús helyzet után lehetetlen a tényleg normális életviszonyokat megteremteni!), amiben a lakosságra nehezedő nyomást csökkenthetik. Ez tényleg nagyon fontos, ugyanis – ha hiszünk az orosz narratívának – a háborút nem a polgári lakosság, hanem az ukrán vezetés és a szélsőséges nacionalisták ellen folytatják.

Ha nem hisszük el, amit a Kreml állít, akkor is alapvető fontosságú, hogy a polgári lakosság ne forduljon teljes erővel az oroszok ellen, mert fékentartásuk jelentős áldozatokkal járnának, és az oroszok szempontjából feleslegesen nagy erőket kötnének le.

Ez tehát egyértelmű, ugyanakkor mi a helyzet a béketárgyalásokkal? Nos, Herszon, illetve a város körzete stratégiai szempontból is fontos, ugyanis, ha Mariupolt elfoglalják, akkor már „csak” Odessza marad, mint tengeri összeköttetés, amit viszont a Mikolajiv-Voznyeszenk-Kotovszk vonalon, vagy a nyugati végén kicsit délebbre „könnyedén” zárhatnak az oroszok.

Erre mutat az a tény is, hogy Mikolajiv elfoglalása helyett az orosz erők egy része „menetből” Voznyeszenszk felé vette az irányt, hogy az ottani vasúti csomópont megsemmisítésével elzárja Odessza közvetlen vasúti összeköttetését Ukrajna keleti részével, főként pedig Kijevvel.

Abban a pillanatban, amikor Odesszát hermetikusan elzárják, egyetlen irány (nyuget-kelet) marad az utánpótlásra, ez pedig a lengyel határtól indulva vagy a Luck-Rivne-Zsitomir-Kijev útvonal, vagy pedig a Lviv-Ternopil-Hmelnickij-(Vinnicja)-Kijev útvonal. Van még egy északabbra, de ott már elég közel esik a fehérorosz határ, ahonnan teljes hosszában belőhető a Kovel-Szárni-Koroszteny-Kijev településeket összekötő útvonal.

Azért tartottuk fontosnak az útvonalon lévő fontosabb települések említését, mert talán feltűnik, hogy ezeknél a városoknál az utóbbi napokban mind volt valamilyen támadás az alapvető infrastruktúrák ellen, ami pontosan mutatja az orosz szándékot.

A béketárgyalásokon orosz részről igencsak növeli a számukra kedvező megállapodás elérése, ha az utánpótlás megszűnik nyugatról, ugyanakkor az orosz erők támogatása, és a humanitárius segítség megérkezik Oroszország irányából!

Ezek után érthető, hogy az orosz küldöttség tagjai szerint ugyan nem volt komolyabb előrelépés a tárgyalásokban, de lassan körvonalazódik a megállapodáshoz vezető út. Ezt alighanem úgy értik, hogy a harctéri helyzet meghozza számukra a sikert a tárgyalóasztalnál is.

Sajnos ebből megint csak az következik, hogy egyre inkább nyugatra tolódnak a harci események. Ez különösen akkor lesz igen erős nyomás, ha a szakadár területek körül folyó harcokból felszabadulnak az orosz erők. Ezért van az, hogy ez a terület az orosz hadvezetés másik prioritása…

Ajánlott Cikkek