Hírek

Hetven harci repülő az Európai Uniótól

Az ukrán parlament (Rada) arról számolt be, hogy Ukrajna hetven harci repülőgépet kap au Európai Unió egyes tagállamaitól. A gépeket Lengyelország, Bulgária, valamint Szlovákia ajánlotta fel. Fontos kérdés, hogy ezek a gépek milyen bázisról fognak részt venni harci cselekményekben, mert Oroszország korábban megfenyegette azokat az országokat, amelyek fegyvert szállítanak Ukrajnának.

Borítóképen: Szuhoj Szu-25 ukrán szolgálatban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY-SA 4.0)

Ez utóbbi okán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte; Magyarországon keresztül nem szállíthatók Ukrajnába halált okozó fegyverek:

„Halált okozó fegyverek szállítása Magyarországon keresztül nem fog megtörténni. Erre azért van szükség, hogy biztosítsuk Magyarország és a kárpátaljai magyar közösség biztonságát.”

A külügyminiszter nem állt meg itt, a kormány döntött egy igen komoly, mintegy 600 millió forintos segélyről is, ami 300 tonna élelmiszert, 30.000 liter palackozott vizet, higiéniai felszereléseket, gyermekápolási termékeket, illetve olyan más termékeket tartalmaz, ami az Ukrajnán belüli menekültek megsegítésére szolgál.

De vissza a kelet-európai államok repülőgép átadásához! A Rada bejelentése közösségi oldalukon így szólt:

Azt nem tudni, hogy a fegyver-transzfer mögött mi áll, és egyelőre azt sem, hogy ez egy európai uniós akció, melynek keretében majd a „kölcsönző” államok – esetleges gépvesztés után – milyen kárpótlásban részesülnek, de a hírekben úgy jelent meg, hogy a gépeket az EU adja Ukrajnának. Érdekes fejlemény azok után, hogy az EU évtizedek óta nem tud még egy pár ezer fős közös haderőt sem kialakítani…

Az alábbi videóban bemutatjuk a bolgár gépeket:

Ajánlott Cikkek