Foci Magyarság Sport

Hihetetlen de mégis igaz! Négy nullás győzelem Angliában!

A magyar labdarúgó-válogatott 4–0-ra nyert Anglia ellen a Nemzetek Ligájában, a magyar válogatott a csoportja élére ugrott!

NEMZETEK LIGÁJA
A-LIGA, 
3. CSOPORT
4. FORDULÓ
ANGLIA–MAGYARORSZÁG 0–4 (0–1) – élőben az NSO-n!
Wolverhampton, 
Molineux Stadion, 28 839 néző. V: Turpin (francia)
ANGLIA: Ramsdale – K. Walker, M. Guéhi, Stones, R. James – Saka (Maguire, 85.), K. Phillips, Bellingham (Foden, 68.), Gallagher (Mount, 56.) – Bowen (Sterling, a szünetben), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles (Nagy Á., 55.), Schäfer, Nagy Zs. – Sallai (Nego, 78.), Szoboszlai (Gazdag, 55.)  – Szalai Á. (Ádám, 68.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Sallai (16., 70.), Nagy Zs. (80.), Gazdag (89.)
Kiállítva: Stones (82.)

Ha a szigetországi médiát nem is, a szurkolókat annál inkább érdekelte a meccs – az összes jegy elkelt a találkozóra. A hazai drukkerek egy csoportja már több mint két órával a mérkőzés kezdete előtt megérkezett a stadionhoz, abban a reményben, hogy ha csak néhány másodpercre is, de láthatja a csapatbuszról leszállingózó válogatott sztárokat. El lehet képzelni, mekkora ovációt kaptak a hazai futballisták, amikor befutott az Európa-bajnoki ezüstérmest szállító jármű.

Southgate mindenesetre semmit sem bízott a véletlenre, miután a hétfői sajtótájékoztatón kijelentette, friss játékosok kellenek a győzelemhez: kilenc (!) helyen változtatott a kezdőcsapaton a múlt szombati, Olaszország elleni (0–0) meccshez képest. Ezzel szemben Marco Rossi egyetlen helyen nyúlt bele a Németország ellen pontot szerző kezdő tizenegybe, Nagy Ádám helyett a sárga lapos eltiltás után visszatérő Schäfer András kapott helyet a kezdőben Wolverhamptonban.

A magyar himnuszt füttyszóval és sértő, gyalázkodó rigmusokkal, a hazait élőképpel kísérték a brit drukkerek,
 a kapu mögött hatalmas angol zászló rajzolódott ki a műanyag székekre erősített fehér és piros papírlapok együttes felmutatása után. Sokan már a harmadik percben is emelkedtek a székről, a kedd esti meccset a csoport utolsó helyéről váró Anglia ugyanis helyzetbe került, ám Jarrod Bowen közeli fejesénél Nagy Zsolt hatalmasat mentett.

Az első tíz percben a magyar válogatott erejét többnyire a védekezés kötötte le, csak néhány másodpercre tudta megtartani a labdát, ráadásul Schäfer András is ápolásra szorult, miután a nála legalább húsz kilóval nehezebb Reece James ráesett a térdére. Szerencsére a középpályás folytatta a játékot, az első negyedóra végén pedig már a többiekkel együtt ölelgette Sallai Rolandot.

A válogatott ugyanis az első lehetőségét nyomban kihasználta: Szoboszlai Dominik szabadrúgása után éppen annyit bizonytalankodott az angol védelem, hogy a labda a Freiburg támadója elé kerüljön, ő pedig nem hibázott. 0–1!

A felső karéjban a magyar tábor tombolt, Marco Rossi kortyolt egyet az italából, az angol válogatottat irányító kollégája előbb fejét csóválva fordult a kispad felé, majd tapssal biztatta játékosait – a Molineux Stadionban nem erre számítottak.

Az első félidő közepén ennek hangot is adtak a drukkerek: amikor a hazaiak három belső védője egy percen keresztül minden elképzelés nélkül passzolgatott egymáshoz, már füttyszó harsant a hazai szektorokból. Sőt, ha a Szalai Ádám remek cselei után megítélt szabadrúgásnál Reece James nem ment a gólvonalról, még nehezebb helyzetbe került volna a tavalyi Eb ezüstérmese, így viszont a villámgyors kontratámadás után a saját kapujához visszasprintelő Szoboszlai Dominiknak kellett nagyot mentenie.

Ezzel együtt beszédes volt, hogy a harmincadik percben már elindultak melegíteni a hazai cserejátékosok…

A Marco Rossi vezette magyar tizenegy remekül szűkítette a területet, a védők, a középpályások és a támadók nagyon közel helyezkedtek egymáshoz, így a játék rendkívül keskeny sávra korlátozódott, a hátsó sor mögé ívelt mélységi indításokat pedig levédekezték a mieink.

Az újabb gyors hazai kontraakció után viszont nagyot kellett védenie Dibusz Dénesnek: Bukayo Saka beívelése után Willi Orbán talán karrierje egyik legrosszabb felszabadító fejesével próbálkozott, szerencsére a Ferencváros kapusa kiütötte a kapujába tartó labdát. Ez a védés is kellett ahhoz, hogy Magyarország vonulhasson előnnyel a szünetre Wolverhamptonban – a hazai szektorok csendje mindennél többet elárult.

A hazaiak szövetségi kapitánya Raheem Sterling beállításával próbált lendületet vinni csapata játékába, és bár a fordulás utáni percekben a jobb szélen olykor sikerült megbontani a védelmet, az élesen, erősen középre lőtt labdákra többnyire egyetlen fehér mezes játékos sem érkezett.

Ám a nagy labdabirtoklási fölény égette a magyar játékosok energiáit, ezt érzékelve Marco Rossi kettős cserével igyekezett friss futballistákat harcba dobni, és mivel a vetélytárs sehogy sem lelte a Dibusz Dénes kapujáig vezető utat, a magyar válogatott minden perccel közelebb került a bravúrhoz. A magyar támadók – ha lehetőség adódott – letámadták az angol védőket, máskor mélyen visszalépve segítették a középpályásokat és a védőket, akik ha kellett, jó ütemben léptek ki a vonalból, máskor betonfalként takarították el a labdát.

Hiába a hazai játékosok egyéni képzettsége, a tizenhatos közelében rendre kisegítették egymást a remek taktikát fegyelmezetten betartó magyar játékosok, így a hazai labdabirtoklási fölény nem párosult helyzetekkel. Sőt, húsz perccel a vége előtt a csereként pályára lépő Ádám Martin tálalt remek ütemben az első gól szerzője, Sallai Roland elé, aki higgadt befejezéssel duplázta meg az előnyt (0–2), a közönség egy része pedig szép csendben elindult hazafelé.

A kedvencektől ugyanis csak egy lécre fejelt labdára futotta a hátralévő időben, a végén pedig jött a slusszpoén: a németek ellen is gólt szerző Nagy Zsolt hajszálpontos lövése (0–3), majd a hajrában Gazdag Dániel alábökős gólja (0–4) már a kiütést jelentette!

GÓLVIDEÓ ITT!

Ki hitte volna mindezt kilencven perccel korábban?

A hazai drukkerek válogatott szidalmak közepette hagyták el a stadiont, és hogy még nagyobb legyen a pofon, John Stones a hajrában piros lapot kapott.

A magyar válogatott történelmet írt kedd este, hiszen az Évszázad mérkőzése óta egyszer sem győzte le Angliát a szigetországban, tétmeccsen pedig még sohasem nyert idegenben Anglia ellen! Ez a történelmi bravúr a Marco Rossi irányította nemzeti csapatnak sikerült először, s négy forduló után Magyarország áll az élen az A-liga „halálcsoportjában”!

A bravúrt bravúrra halmozó válogatott az elképesztő keddi győzelem után fújhat egy nagyot – de remélhetőleg szeptemberben ugyanígy folytatja.

forrás: NSO.HU

Ajánlott Cikkek