Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Hirtelen baj lett az atomerőművekkel…

Hogy, hogy nem, az amerikai Nukleáris Szabályozási Bizottság (Nuclear Regulatory Commission, NRC) friss jelentése szerint komoly problémák vannak az atomerőművekkel. Bár a bizottság csak négy erőművet vizsgált meg, mégis azt állítják, hogy világszerte – így persze Európában is! – az okoz problémát, hogy hamisított, vagy a termékleírásoknak kerülnek beépítésre, amelyek a működésbiztonságot veszélyeztetik. Mindez véletlenül most kapott nagy nyilvánosságot, most, amikor az Európai Bizottság fenntarthatónak minősítette az atomenergiát…

Borítóképen: Atomerőmű Cattenomban, Franciaországban (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Stefan Kühn, licenc: CC BY-SA 2.5, CC BY-SA 3.0)

Hogy micsoda véletlenek vannak! Nem, ez sem véletlen, és el kell mondani, hogy az Electric Power Research Institute és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábban is talált hamisított alkatrészeket – legalábbis a NAÜ 2019-es jelentése is tartalmazott erre vonatkozóan információkat.

Ebből pedig egyenesen következik, hogy a világon mindenütt fennáll a veszély, tehát az atomenergia nem biztonságos… – legalábbis ezt sejteti a most megjelent tanulmány.

A dolog érdekessége, hogy az NRC mindössze négy erőművet vizsgált meg, pedig az Egyesült Államokban 55 atomerőmű van rendszerben. A vizsgálat így aligha tekinthető alaposnak, és meg kell jegyezni, hogy maga a vizsgálati anyag közli, hogy egy erőműben találtak rendellenességeket!

Vegyük észre; ez a vizsgálat ebben a formában kizárólag arra jó, hogy hamis információkat terjesszen, hiszen sem a vizsgálat alá vont erőművek száma, sem pedig az a tény nem igazolja az NRC állítását, miszerint körülbelül „veszélyben a világ”, hogy az 55 erőműből valójában egy esetben bizonyította a probléma létezését.

Félreértés ne essen, egy eset is sok, a biztonság mindenek felett áll, de nem tudjuk elengedni a gondolatot, hogy a jelentés éppen most jött ki, és arról szól, amiről…

Ajánlott Cikkek