Hírek

Hirtelen megindult a verseny Indiáért!

Nocsak… A brit korona ékköve hirtelen fontos lett mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió számára. Eddig csak, mint call center, vagy mint olcsó munkaerőt prezentáló országra számítottak rá (értsd: gyarmatként!), de most egyszerre fontos stratégiai partner lett! Miért? Mert eszéba jutott valakinek Washingtonban, hogy India egy népes ország, és gazdasága – bár nem kicsit ellentmondásos… -, de mégiscsak a hetedik legnagyobb a világon.

Borítóképen: Ursula von der Leyen, Rommel tábornagy laktanya, Augustdorf – 2014 (forrás: Ursula von der Leyen spricht mit Bundeswehrsoldaten (Sommerreise) via commons.wikimedia.org, szerző: Dirk Vorderstraße, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

És az már mégsem járja, hogy a világ másodikjával és a világ tizenegyedikjével szövetkezzen, mert akkor a végén még lenyomják az Egyesült Államokat. Van ebben logika, csakhogy India mára nem csak gazdaságilag lett erős (persze ez relatív, a jólét a többségnek nem sajátja a nyugati értelemben!), hanem önálló politikát is folytat. Ott van mindjárt példának a fegyverbeszerzések világa, ahol egyre nagyobb részben támaszkodik – újra! – az orosz importra.

De ez még nem minden, mert a gazdasági együttműködés más módjait is megtalálja az indiai kormány – annak ellenére, hogy Oroszország másik szövetségesével, Kínával nem ápol feltétlenül baráti kapcsolatot. De azért a BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrikaországok között azét van együttműködés még így is… És ha jobban megnézzük, és belevesszük a képletbe Brazíliát is, akkor tényleg veszélyes a szitu – Washingtonból nézve!

Nos, az Európai Unió – önmagától felismerve??? – most rájött, hogy India igen fontos partner, és Ursula von der Leyen – nyilván nem washingtoni utasításra… – most ilyeneket enged el:

„Mindkét fél egyetértett abban, hogy a geopolitikai környezet gyors változásai rávilágítanak a közös, mélyreható stratégiai kötelezettségvállalás szükségességére.”

Milyen kötelezettségvállalás? Nyilván a szankciós politikára gondolt az Európai Bizottság vezetője, de India nem feltétlen nyitott az ilyesmire, India sokkal inkább abban érdekelt, hogy a gazdaságát működtesse, mivel mégiscsak a világ második legnépesebb országa, így akad bőven feladat ezen a téren! És akkor mi a teendő? Mutatjuk:

Innen aztán nehéz lesz nyerni Ursula asszony, de az meg végképp nem segít a győzelemhez, hogy leleplező nyilatkozatot tesz az EB elnöke, amikor ezt mondja:

„A megállapodás lehetővé teszi, hogy a felek összehangolják a technikai munkát és politikai szinten is jelentéseket tegyenek.”

Jelentést? Ki jelent, és kinek? És mit? Talán azt gondolja Ursula von der Leyen, hogy majd India, mint egy 1,4 milliárd fős ügynöki sereg jelenti majd, hogy mit tárgyaltak le az oroszokkal, és hogy állnak a BRICS országok közös ügyei?

Az EU és az Egyesült Államok igyekszik megújítani a diplomáciai és a kereskedelmi kapcsolatait Indiával, amelyik az orosz fegyverek legnagyobb felvásárlója. Az ország vezetése szerint a fegyverekre azért van szüksége, hogy ha kell, vissza tudják verni a szomszédos Pakisztán és Kína részéről érkező támadásokat.

Ja, megvan… A fegyverek! Kell a piac. Kinek? Hát a nagytesónak, aki mindig figyel. OK, rendben, értjük… Leül, egyes!

Cikkünk forrása: Reuters

Ajánlott Cikkek