Hírek

Hízik az orosz tartalékalap

Az orosz kormány 791,6 milliárd rubelrel növeli a tartalékalapot a 2022-ben befolyt további olaj- és gázbevételekből – számolt be az orosz Miniszteri Kabinet sajtószolgálata. Az orosz kormány tartalékalapja most tehát 273,4 milliárd rubellel nő. A pénzeszközöket a gazdaság stabilitásának biztosítására fordítják a szankciókkal szemben. A növekedés forrása a 2022 első negyedévében befolyt olaj- és gáztöbbletbevétel is.

Borítóképen: A rubel jele (forrás: Font Awesome Free 5.2.0, @fontawesome – https://fontawesome.com / commons.wikimedia.org, szerző: Font Awesome, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Az orosz kormány tartalékalapját olyan előre nem látható kiadások és szövetségi jelentőségű intézkedések finanszírozására hozták létre, amelyeket a pénzügyi év szövetségi költségvetéséről szóló törvény nem ír elő. Az alapból származó forrásokat társadalmilag jelentős célokra fordítják.

Eddig a hír, és azt kell mondjuk, ez is azt bizonyítja, hogy a szankciós politika ebben a formában nem, hogy nem működik, hanem kifejezetten a (kommunikált…) szándékkal ellentétesen hat!

Igen és erre mondják azt, hogy akkor Magyarország is állítsa le az orosz olaj importját, meg nyilván a gáz esetében is elvárnák mindezt. Igen ám, de – mint azt korábban megírtuk – Magyarország egy aprócska kerekítési tétel az Unión belül is, ha pedig hozzá vesszük India és Kína igényét – akik nem vesznek részt a szankciókban – egyenesen láthatatlan tétellé válik!

Az a bizonyos 791 milliárd rubel pedig cirka 11,5 milliárd dollár, ami meg hozzávetőleg 4.100 milliárd forint (négyezer-egyszáz milliárd forint!), a növelés pedig 1.400 (ezer-négyszáz milliárd!) forintnak megfelelő összeg!

És ez nem a teljes bevétel, ez csak az államra jutó része a gázeladásokból befolyt summának. Nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, nagyrészt éppen Európa finanszírozza az oroszok Ukrajna ellen folytatott háborúját…

Márpedig a gázról nem csak Magyarország, hanem ez EU tagállamok nagy része sem tud rövid távon lemondani. A szankciók, meg azok lebegtetése viszont extraprofitot biztosítanak Moszkva számára.

Mi következik ebből? Az, hogy sürgősen le kellene állni a szankciózással, és valami más eszközt találni arra, hogy mihamarabb béke legyen végre Ukrajnában!

Ajánlott Cikkek