Hírek

Hogy is van ez az ukrán gabonával?

Korábban is voltak kétségeink azzal kapcsolatban, hogy az ukrán gabona kiesése a világpiacról vajon indokolttá teszi az árak rendkívüli emelkedését, de arra jutottunk, hogy nem… Most meg kiderül, hogy ki sem esik az az ukrán gabona, sőt Romániában problémát okoz, hogy túl olcsó!

Borítóképen: Búzaföldek nyár közepén (augusztus) Ukrajnában, Lviv megyében (forrás: commons.wikimedia.org szerző: Raimond Spekking, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Íme, egy újabb mítosz, ami megdől! Van ukrán gabona, mennek a szállítások, olyannyira, hogy a Konstancában hajóra rakott termény 30-45 euróval olcsóbb, mint a román termelők, így ez utóbbiak úgy érzik, hogy áron alul adják portékájukat.

„Mivel az orosz haditengerészet blokád alatt tartja az ukrán kikötőket, az ukrán gabona exportútvonala Konstanca kikötőjén keresztül vezet. Ez önmagában nem lenne probléma, sőt, mivel pluszbevételt jelent a kikötő számára, azonban az ukránok tonnánként 30-35 euróval alacsonyabb áron exportálnak, mint a hazai termelők” – írja a Maszol.

Nos, gyorsan tessék elfelejteni, hogy a gabona-árak azért emelkedtek a csillagos égig, mert nincs ukrán export!

Arról nem is beszélve, hogy a román eladók elégedetlensége nem abból ered, hogy túl olcsón adják, hanem abból, hogy lassan veszteségük lesz, mert;

A szállítás és tárolás, na meg majd ebben az évben a betakarítás költségei rendkívüli mértékben megemelkedtek az energiahordozók árának emelkedése miatt!

Itt a vége, a kör bezárult, ugyanis a globális szinten jelentkező, egyre növekvő inflációért legalább annyira felelős a Nyugat, mint Oroszország… Erről korábbi cikkünkben írtunk:

Szóval, akárhogy is nézzük, nem lehet minden a Kreml nyakába varrni, előbb-utóbb Nyugaton is be kell vállalni valamit. És akkor majd a választók mondanak ítéletet…

Ajánlott Cikkek