Hírek

Hogy lesz ebből békemegállapodás?

A mai napon újra tárgyaltak az orosz és ukrán delegációk munkacsoportjai. Délelőtt egy 90 perces videóhívást tartottak, de arról számoltak be, hogy egész nap dolgozni fognak. Arról már korábban beszámoltunk, hogy némileg közeledtek az állaspontok, de a korábbi orosz, illetve kínai, valamint a mai ukrán nyilatkozatok után számunkra erős kérdés, hogy lesz-e valaha megállapodás.

Borítóképen: Terrorellenes hadművelet Kelet-Ukrajnában (Háborús Ukrajna) 2016 (forrás: Terrorellenes hadművelet Kelet-Ukrajnában (Háborús Ukrajna) via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Védelmi Minisztériuma, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Korábban Ibrahim Kalin és izraeli diplomaták is előrelépésekről számoltak be, ugyanakkor – mint azt a kínai álláspont jól mutatja orosz részről is legalább akkora a bizalmatlanság, mint az ukránok részéről…

Korábbi cikkünkben a kínai elemzőt idéztük, aki elmondta, hogy véleménye szerint a Nyugat nem akarja a megegyezést, mert érdekei szerint az a jó, ha minél tovább tart a háborúskodás:

Mint tudjuk, a kínai álláspont ebben a kérdésben igen közeli az orosz állásponthoz, és Peking képmutatásnak nevezte a szankciókat is. Ezzel együtt felajánlott Ukrajnának egy kisebb pénzügyi segítséget, de az orosz támadást nem hajlandó háborúnak nevezni, és kínai vezetők azt is kijelentették, hogy igyekeznek fenntartani Oroszországgal a normális kereskedelmi kapcsolatokat.

Ezek tehát azt mutatják, hogy a tárgyalásokat sem Kína, sem Oroszország nem tartja megfelelőnek, véleményük szerint ugyanis a Nyugat (Ukrajnán keresztül…) csak időhúzásra játszik. Márpedig ilyen attitűddel leülni a tárgyalóasztalhoz, nem éppen a siker biztosítéka… De az ukránok sem bizakodók;

Alekszandr Rodnyanszkij, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója ugyanakkor azt mondta a BBC-nek, hogy Oroszország nem gondolja komolyan a béketárgyalásokat. Szerinte a tárgyalásokkal át akarják verni a Nyugatot, hogy azt gondolják, nincs szükség további szankciókra.

A tanácsadó azt is elmondta, hogy nem lehet egyszerre háborúzni, és a békéről tárgyalni, azaz Oroszországnak abba kellene hagynia a támadásokat, de – amint erre Ibrahim Kalin felhívta a figyelmet – tűzszünet csak akkor következhet, ha a tárgyalások eljutnak abba a stádiumba, hogy Volodimir Zelenszkij és Vlagyimir Putyin már személyesen tárgyalnak a békéről.

Sajnos ez az a tárgyalás, ami – jelen ismereteink szerint – még igen távol van…

Ajánlott Cikkek