Hírek

Hogyan látják az Uniót az orosz elemzők, szakemberek?

Fontos, hogy mit gondolnak az oroszok az Európai Unióról, fontos, mert ez – részben magyarázatot ad tetteik mozgatórúgóira. Az elemző nem politikai véleményt mond, sokkal inkább mond véleményt viszont a politikáról – természetesen ahogyan azt Moszkvából látja. Nézzük tehát, mit gondol az elemző az Európai Unióról és az Egyesült Államok szerepéről!

Borítóképen: Cseppfolyósított földgázszállító, a Sea Point mellett, a Signal Hillről fényképezve (forrás: flickr.com via commons.wikimedia.org, szerző: Derek Keats, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Oroszország és az Európai Unió (EU) viszonya újabb válságos időszakot él át. A nagyszabású szankciók és politikai nyomás, valamint az Ukrajna fegyverszállítása az európaiak azon vágyát tükrözik, hogy a feszültség állandóan fokozódjon. Így Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktust a harctéren kell megnyerni – írja cikkében Anasztaszja Kovaljova.

A szerző véleménye szerint a legradikálisabb nyilatkozatok a balti államoktól és Lengyelországtól hallatszanak arról, hogy az Oroszországgal folytatott párbeszédet véget kell vetni, és mielőbb be kell vezetni az összes orosz energiaforrás behozatalának tilalmát.

Lengyelország nyíltan azzal vádolja Németországot, hogy lassítja az újabb oroszellenes intézkedések meghozatalának folyamatát, és kritizálja az Ukrajnának nyújtott katonai segítségnyújtás – szerintük – elégtelen mértékét is – írja.

A politológus, a Russia in Global Affairs című folyóirat főszerkesztőjea Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében megjegyezte, hogy az összes európai ország közül jelenleg csak Magyarország nem követi az oroszellenes irányvonalat.

A belső különbségek kifejeződnek az országok gáztartalékainak rendkívül eltérő nagyságában, általában a gazdaságok gázimporttól való függésében és különösen az oroszországi gázimporttól való függésben, a zöldenergia javára történő újabb energiaátállási hajlandóságban, vagy az alternatív beszállítók gyors keresésében.

Valdai Klub programigazgatója, Timofey Bordachev politológus nem kevesebbet állít, mint hogy más egyesítő bázis hiányában ma az Egyesült Államokkal szembeni lojális álláspont az Európai Unió központosító tényezője.

Fjodor Lukjanov szerint az orosz-európai kapcsolatok jelenlegi válságának vége ma beláthatatlan, nem tudni, hogy a konfliktus meddig tart. „A helyzet egyre romlik, és a harcoknak még koránt sincs vége, még ki tudja, meddig tarthat. Minél tovább tart ez, annál inkább megperzselődnek az Oroszország és az EU közötti kapcsolatok” – mondta.

„Nyilvánvaló, hogy ez a kampány előre egyeztetett. Csapást mérnek a kétoldalú kapcsolatokra, a diplomáciai kommunikáció csatornáira… Ezt tudatosan teszik, ennek következményei még nagyon sokáig érezhetők lesznek. Ahogy mondani szokták, törni, ne építkezni” – mondta erre Alexander Grusko, Oroszország külügyminiszter-helyettese.

Az ukrajnai helyzet valóban a globális folyamatok katalizátorává vált. Egyrészt erősítette a nyugati országok egységét az oroszellenes programjukban, másrészt hozzájárult Oroszország kapcsolatainak erősítéséhez baráti országaival.

Az EU és az USA kemény oroszellenes politikájának következménye az Oroszország és Kína közötti kapcsolatok erősödése lett. A gazdasági szférában ez a kölcsönös kereskedelem növekedésében mutatkozik meg: csak 2022 első hónapjaiban 38,5 százalékkal, 26,431 milliárd dollárra nőtt a forgalom.

Azáltal, hogy Oroszország és az EU “egymásnak esik” ebben a konfrontációban, az amerikaiak és a kínaiak sokkal alacsonyabb költségeket viselnek, mint az európai és eurázsiai országok lakói.

Eddig a cikk, és sajnos azt kell mondjuk, nagyon sok ponton egyet kell értenünk, különösen abban, hogy Európában jelentősen megdrágul az élet, míg Oroszország, Kína, és az Egyesült Államok még mindig fenn tudja tartani relatív olcsóságát, ami legalábbis a megélhetési költségeket jelenti.

Ez a háború nem más tehát, mint Európa gazdasági lerombolása – vonhatjuk le a szomorú végkövetkeztetést. Valahogy így láthatják Moszkvából azok a szakemberek, akiket a cikk megszólaltatott, és mi szeretnénk a legjobban, ha vitázni tudnánk velük…

Ajánlott Cikkek