Vélemény Vélemény-cikkeink

Hogyan lesz a pénzünkből amerikai vállalati nyereség?

Érdekes események zajlanak az olajpiacon. Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a járvány első hullámában az olaj ára 20 dollárig esett vissza, de 2020 nyarára 40 és 50 dollár között stagnált, de 2021 elején kilépett ebből a sávból, és azóta is töretlenül emelkedik. Az árakat az tornázta fel, hogy Szaúd-Arábia egyoldalúan vállalt kötelezettséget a termelés csökkentésére. Azóta kicsit bővült a termelés, de a szaúdiak mégis maradtak a csökkentett kitermelés mellett. De miért nem adnak el több olajat magasabb áron? Jó kérdés, a válasz pedig Biden-nél van!

Ahogy megtörtént az elnöki székben a váltás, jelentősen változott az USA külpolitikai aktivitása; Biden kihirdette az USA új irányvonalát, ami mindenek felett a minden eddiginél erősebb amerikai érdekérvényesítést célozza. Harcolnak Kína ellen, de az orosz ellenében készek összefogni velük, ahogy Iránnal is tárgyalásba kezdenek, és persze a jó öreg szövetséges, Szaúd-Arábia sem marad támogatás nélkül… Addig semmiképpen sem, amíg Washington nagy barát, márpedig most a korlátozások fenntartásával nagy szívességet tesznek, és persze egyszer majd ők is kérni fognak valamit – gondolják. Pedig nem ez volt a várakozás, erről ITT írtunk.

Mindezt miért? Nincs itt szó arról, hogy az USA-t zavarja Navalnij letartóztatása, de az sem fontos a döntések szempontjából, hogy Oroszországban demokrácia van, vagy sem! Ez csak kommunikációs maszlag, amivel jól bemázolják az USA palaolaj termelők érdekeinek képviseletét! Mert a helyzet úgy áll, hogy a repesztéses technológiával kitermelt amerikai olaj nem csak erősen környezetszennyező, hanem a kitermelés költségei is magasak. Ez a kettő összefügg; ha ugyanis környezetbaráttá kívánják tenni a kitermelést, ahhoz óriási beruházásokra van szükség—Márpedig alacsony olajárak mellett a vállalatok nem nagyon szeretnek befektetni az energia-szektorban.  

Mi a teendő ennek érdekében?

  • Feszültséget kell generálni Ukrajna és Oroszország között.
  • Feszültéget kell generálni Oroszország és Európa között.
  • Le kell tiltani a gáz- és oljavezetékek építését (szankciós fenyegetésekkel le is állt a Balkán Áramlat, és az Északi Áramlat építésének folytatása
  • Ukrajnát tolni kell, támogatni, bármi is történjen ott…
  • Fenn kell tartani a relatív kőolaj-hiányt.

Ugye ismerős témák? Ukrajna esetében egyértelmű a dolog; az országban történhet bármi, leghűbb szövetségesként csak annyi az elvárás, hogy destabilizálja a térséget. Európát sikerült rávenni, hogy alkalmazzon az oroszokkal szemben szankciókat, és állítsa le az Északi Áramlat építését. A Balkán Áramlat dettó; itt is szankciós zsarolással igyekeznek meggátolni a teljes kiépítést.

A szaúdiakat pedig láthatóan sikerült meggyőzni (pénzért bármit is hajlandó megtenni!), hogy tartsák fenn a kitermelési korlátozásokat. Az oroszok most gőzerővel termelnek, mert ők meg nem szeretnék, ha az amerikai palaolajtermelők – a magas olajárak okán – jelentős extraprofitra tennének szert. Igen ám, de hogy fog aljutni a kitermelt olaj és gáz, ha a már jócskán előrehaladt olajvezetékeket nem tudják befejezni?

Nos, így állunk most. Amikor a kúton egyre többet kell fizetnünk, nyugodtan eresszünk meg egy jelzős szerkezetes mondatot Biden felmenőiről! Nem jó érzés nekünk megfizetni az amerikai vállalatok nyereségét…

Ajánlott Cikkek