Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem

Hogyan lett az olajból pénz, abból pedig ház?

Nos, a kérdés nem egy közel-keleti olajkitermelő államra vonatkozik, hanem egy igen érdekes történettel bíró településre, nevezetesen Bázakerettyére. Igen, a településre, ahol a ’30-as években, Magyarországon először megindul kőolajkitermelés.

Borítóképen: Tisztviselő-lakóházak a MAORT kerettyei telepén – 1937

Bázakerettye még ma is magán viseli azokat a nyomokat, melyet az olajkitermelés hagyott rajta, de azért figyelmesnek kell lennie az idelátogatónak, ugyanis a lenyűgöző tájban fekvő településen szinte kutatni kell a jeleket.

Ennek pedig nem csak az az oka, hogy az olajkitermelés már régen a múlté, hanem az is, hogy akkoriban – legalábbis magán a településen – nagyon odafigyeltek arra, hogy a helyi hagyományoknak megfelelő, a tájba illő épületeket emeljenek. Természetesen a kifejezetten ipari jellegű építmények esetén ez nem igazán volt tartható, de a lakóházak esetében volt erre lehetőség, és ha már volt lehetőség – értsd: volt pénz erre is, és kellett is a betelepülők elszállásolása okán! -, akkor azt meg is ragadták!

Hogyan lett az olajból pénz? Íme, korábbi írásunk:

És hogyan lettek a pénzből házak? Mutatjuk:

Még ma is észrvehetőek a nyomok, megvannak egyes épületek, melyek tényleg nem annyira feltűnőek, pedig bizony ezek az ipar helyi megjelenésének termékei:

Egy úgynevezett amerikai ház napjainkban

Igen, ezek a házak – helyesebben: közülük több – még ma is állnak, de most azt nézzük meg, hogy az építésük idején mit tudtak ezek az épületek, és mire szánták őket!

Göcsej vidéke jellegzetes magyar építészeti elemeinek felhasználásával épült, tehát a tájépítészetbe beleilleszkedik az a lakótelep, amit ekkoriban húztak fel. A telep házai lejtős domboldalon, a széles oldalról fákkal védetten épültek fel egy utca köré, úgy azonban, hogy a szemközti, illetőleg az alsósorban lévő házak a felette lévőknek ne zavarják a kilátását.

A bejárat – hátulról: hagyományokat figyelembe vevő kialakítás

A lakóépület 3 szobás, nagy fedett verandával, egy nappali és két hálószobával, közbehelyezett fürdőszobával. Beépített szekrénnyel, illetőleg kiépített ruhatárral, minden szoba részére. Részben alápincézve, az összes szükséges mellékhelyiségekkel.

Alaprajz

A kivitel elsőosztályú volt, egy épület építési költsége 1938-ban kb. 27.000 pengő volt.

Az alaprajzi elrendezés az Eurogasco, illetőleg a MAORT igazgatóságának kívánsága szerint készült oly módon, hogy abban egy család, de szükség esetén két nőtlen ember is két külön hálószobában és a közös nappaliban megfelelő kényelemben lakhasson.

Ajánlott Cikkek