Hírek

Hogyan rendelt el az Európai Bizottság illegális embargót az orosz műtrágyákra

Az Oroszországgal és Ukrajnával aláírt megállapodás ellenére a brüsszeli intézmény idén nyáron derogáció nélküli „iránymutatást” adott ki a műtrágyákról. Ursula von der Leyen hibája, amely nem az első próbálkozása, a tagállamok haragját és bizalmi válságot váltott ki – írja a francia Libération lapban Jean Quatremer.

Borítóképen: Az EP-képviselőkkel folytatott vitában Ursula von der Leyen felvázolta elképzelését a Bizottság elnökeként 2019 (forrás: Ursula von der Leyen bemutatja elképzelését az EP-képviselőknek via commons.wikimedia.org, szerző: Európai Parlament, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Szeptember 16-án, pénteken Vlagyimir Putyin azzal vádolta az Európai Uniót, hogy blokkolja az orosz mezőgazdasági műtrágya exportját olyan harmadik országokba, amelyeknek égetően szüksége van rá:

„A cinizmus csúcsa, hogy még a mi ajánlatunk is az, hogy ingyenesen szállítsuk át azokat az országokat, amelyeknek szükségük van rá. 300 000 tonna műtrágya blokkolása az európai kikötőkben a szankciók miatt továbbra is megválaszolatlan” – mondta az orosz elnök.

Az európaiak felháborodott tagadása azonnal összeomlott ezzel az „orosz történettel” szemben, amelynek célja, hogy elhitesse az emberekkel, hogy nem az európai szankciók a felelősek az élelmiszerválságért.

A probléma az, hogy az orosz elnök nem hazudott: az Európai Bizottság több hétre valóban betiltotta az orosz műtrágyák vásárlását, szállítását és tranzitját… Csak szeptember 19-én oldotta fel sietve ezt az embargót… és nagyon diszkréten.

A júliusban elfogadott hetedik szankciócsomag azonban úgy rendelkezett, hogy az orosz mezőgazdasági termékek mentesülnek az európai embargó alól.  A július 21-i határozat különösen megerősíti az unió azon kötelezettségvállalását, hogy „elkerül minden olyan intézkedést, amely mindenhol élelmiszer-ellátási bizonytalansághoz vezethet”.

A szerző egyértelműen megállapítja, hogy az EB így nemhogy nem próbálja megoldani a problémát, hanem csak súlyosbítja azt. Ebből kifolyólag a fennálló gazdasági problémák mellé még egy adódott, ami a következmények szempontjából nem kevésbé fontos, mint az energiaválság is hozzáadható.

Az Európai Bizottság tehát csak nagy csendben hárította el az akadályokat az élelmiszer-ellátás szempontjából elengedhetetlen műtrágyák esetében. Miközben persze váltig állították – és ez önmagában is az is volt! -, hogy nincs szankció a műtrágyára.

Csakhogy minden másra viszont volt, ami a kerekesdelemhez kell; az érintett vállalatok számláinak befagyasztása, a műtrágya kereskedelemhez kapcsolódó pénzügy tranzakciók és bankok szankcionálása, az érintett vállalatok vezetőinek szankcionálása.

Két hónap… És ezalatt felszökött a műtrágya ára, van, ahova nem jutott, és lehet, hogy most már késő is lenne a jövő évi terméshez kiszórni a műtrágyát, a szegény országok pedig még az oroszok által ingyen adományozott készletekhez sem jutottak hozzá.

Ursula, ez a te hibád, ezt biztosan nem felejtik el nagyon sokan, és egyszer majd rá is fognak kérdezni; hogy is volt ez? De ez a sokadik kérdés lesz, mert a német védelmi kiadások, meg a közös vakcina-beszerzés témáját is fel fogják még emlegetni – és akkor válaszolni kell!

Ajánlott Cikkek