Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Hol legyen az új vasfüggöny?

Talán a fiatalabbak nem emlékeznek, ezért felidézzük a páneurópai piknik (Paneuropäisches Picknick) történéseit: augusztus 19. hajnalán kiürült a budapesti NDK turisták menekülttábora és délután a határon összegyűlt, de érvényes útlevél nélküli NDK állampolgárok a piknik eseményeit kihasználva áttörtek a határkapun. A szolgálatban lévő fegyveres határőrök azonban tanúbizonyságát adták annak, hogy a szolgálati előírások fölé helyezhető az emberiesség. Ezzel megindult a vasfüggöny lebontása. Most új épül…

Borítóképen: Páneurópai Piknik emlékhely: a határáttörés helyének emlékköve (forrás: a hu.wikipédiáról átkerült a Commonsba via commons.wikimedia.org, szerző: Kiss Tamás (Kit36a a magyar Wikipédián) , licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Hol húzódott a korábbi határ a Nyugat és Oroszország befolyási övezete között? Északról dél felé haladva; NDK, Csehszlovákia, Magyarország, Románia Bulgária – nagyvonalakban. A nyugati oldalon jellemzően – kivéve Nyugat Németországot – semleges országok voltak a túloldalon.

Az orosz-ukrán háború nem szól másról, mint arról, hogy hol húzódjon az új vasfüggöny. Mert azt mindkét oldalon máshol képzelik el… A Nyugat szerint Ukrajna keleti, míg Oroszország szerint Ukrajna nyugati határánál, ahogy ez most Fehéroroszországban is van. Igen ám, de míg Beloruszban van egy hosszú ideje regnáló hatalom (ami így-úgy tartotta meg hatalmát…), addig Ukrajnában van egy látszat-demokratikus intézményrendszer, ahol váltogatják egymást a kicsit sem demokratikus eszközökkel operáló elnökök.

Ez utóbbi eredője pedig az, hogy egyre szélsőségesebb irányba tolódik az egész ukrán belpolitika, és kialakult a „Nyugat, vagy Oroszország” hamis döntési kényszere, amire most éppen a Nyugat választ adja a mai vezetés.

Ha pedig ez a döntésük eredménye, akkor az nem tetszik Oroszországnak, Oroszország nemtetszése pedig nem tetszik a Nyugatnak, ami a „nyitott ajtó” politikájával valójában megszegi a Gorbacsovnak tett ígéreteit.

Véleményünk szerint a vasfüggöny a második világháború után jól működött – ami legalábbis a stabilitását illeti -, még akkor is, ha a pokolba kívántuk, és alapvetően nem tartjuk ma sem normális dolognak.

De úgy tűnik, hogy ezt az abnormalitást fenn kell tartani Európában, azaz pontosan meg kell határozni, hogy meddig tart a Nyugat, és hol kezdődik a Kelet, avagy Oroszország!

Sajnos ennek meghatározására eleddig soha nem volt hajlandó a Nyugat, Ukrajna pedig elhitte az ígéreteket a tagfelvételekről. Oroszország jelezte ezerszer, hogy ez neki nem megfelelő állapot, de senki nem figyelt rá, hacsak nem a szankciók mutatták meg, hogy a Nyugat Oroszországot létezőnek érzékeli.

Nos, akkor hol legyen az új vasfüggöny? Véleményünk szerint jó megoldás Ukrajna keleti határa (az egy nagy kérdés persze, hogy az hol van, tekintve a DPR-t és az LPR-t), és a régi gyakorlatból tanulva az lenne a megfelelő, ha a vasfüggöny nyugati oldalán található állam semleges maradna.

Nem tudni, hogy ez lesz, avagy más, de a történelmi tapasztalat azt mondatja velünk, hogy ez lenne talán a legjobb (a legkisebb rossz!) megoldás.

Ajánlott Cikkek