Hírek

Holland példán: Ausztria elutasítja Zelenszkij beszédét

Nem is olyan régen a holland parlamentben a Fórum a Demokráciáért (FVD) képviselőcsoportja kijelentette, hogy nem lesz jelen Zelenszkij videós felszólalásánál a parlamentben, mert – ahogy közleményükben írták – a tervezett beszéd a képviselőház plenáris termében döntő csapást jelent a több mint 170 éves demokratikus hagyományinkra. Demokráciánk történetében még soha nem beszélt külföldi államfő a képviselőházban. Ausztria a semlegességre hivatkozik.

Borítóképen: Karl Nehammer (most osztrák kancellár) az EPP Politikai Közgyűlésén, 2019. március 20-án (forrás:
Az EPP Politikai Közgyűlése, 2019. március 20
via commons.wikimedia.org, szerző: Európai Néppárt, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

A történet előzménye, hogy az osztrák ellenzéki NEOS párt kezdeményezte Zelenszkij felszólalását a parlamentben, de az Osztrák Szabadságpárt – szintén ellenzéki – ellenezte azt. Hasonló állásponton voltak az osztrák szociáldemokraták is (SPÖ), ezért végül a parlament elnöke közbeavatkozott.

Wolfgang Sobotka, az osztrák parlament néppárti (ÖVP) elnöke azt mondta, hogy kész meghívni Zelenszkijt, hogy beszédet mondjon, de csakis abban az esetben, ha ezzel minden parlamenti párt egyetért.

Nos, az egyetértés nem született meg, viszont Karl Nehammer osztrák kancellár Ukrajnába fog látogatni, hogy találkozzon az ukrán elnökkel.

Ajánlott Cikkek