Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

Holnap indul a zarándoklat a nagy erdélyi fejedelem emlékére

Tizenhatodik alkalommal indul a hajdúvárosok küldöttsége a Bocskai-zarándoklatra február 21-én. Felkeresik a bocskai istván fejedelem életéhez, uralkodásához kapcsolódó helyszíneket.

Borítóképen: Bocskay István erdélyi magyar fejedelem és hajdú vitézei (17. század)

A zarándoklat első állomása Mezőtelegd lesz, ahol a református templom kertjében a fejedelem felesége, Hagymássy Kata szobrát koszorúzzák meg, aztán Kolozsvárra érkezik a küldöttség. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem épületében, amely Bocskai egykori szülőháza, Tonk Márton rektor fogadja a delegációt, majd megkoszorúzzák Bocskai István mellszobrát, valamint az egyetem külső falán található emléktáblát.

A következő állomás a gyulafehérvári római katolikus székesegyház, ahol a Kassán elhunyt Bocskai István koporsóját elhelyezték 1607. február 22-én.

A második napon a nagyenyedi vár falán koszorút helyeznek el a zarándokok az 1849. január 8-án lemészárolt magyarok emlékére. Az utolsó állomás Nagyvárad, a Partiumi Keresztény Egyetem lesz, ahol Major Enikő rektorhelyettes fogadja küldöttséget, majd koszorút helyeznek el az egyetem udvarán található Bocskai-emléktáblánál.

Ajánlott Cikkek