Hírek

Holtan találták az informátort, aki felfedte Trump és Oroszország kapcsolatát

Holtan találták Val Brooksmith bejelentőt, aki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) számára részleteket közölt Donald Trump volt amerikai elnök Deutsche Bankkal való kapcsolatáról – írja az Independent.

Borítóképen: CIA logo (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Chiron~jawiki, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Brooksmith holttestét április 25- én találták meg a Los Angeles -i Woodrow Wilson High School kampuszán. A helyi rendőrség szerint a haláleset reggel hét órakor történt. Az FBI informátora 2021-ben tűnt el, utoljára április 6-án látták. A kiadvány megjegyzi, hogy eltünése ellenére Twitter-fiókja aktív volt. Kollégája azt állítja, hogy Brooksmith régóta küzd a kábítószer-függőséggel. A rendőrség ebben az esetben sem gyanakszik idegenkezűségre.

2019-ben Brooksmith több száz dokumentumot adott át az FBI-nak, amelyeket apja, Bill Brooksmith bankvezető öngyilkossága után hagyott hátra, amikor a szövetségi hatóságok a Deutsche Bank és Trump közötti kapcsolatokat vizsgálták. A bank az orosz Gazprombank levelező bankja az Egyesült Államokban.

2020-ban olyan jelentések szivárogtak ki, hogy a bank jelentős hiteleket nyújtott Donald Trump cégeinek még az elnöksége előtt. Az üzletember struktúráinak nyújtott nagy kölcsönök kibocsátása egybeesett azzal, hogy a Gazprombank a Deutsche Bank Trust Company Americas-nál vezetett számlájára utalt mintegy 16 milliárd rubelt (2013-ban körülbelül 511 millió dollárt).

Az Egyesült Államok volt elnökének és családtagjainak a Deutsche Bank felé fennálló teljes adóssága a 2017. januári beiktatáskor elérte a 699 millió dollárt. Az a tény, hogy az orosz kormány irányítása alatt álló bank nagy összegeket utalt át ugyanazon a szervezeten keresztül, amely a Trump családnak hitelez, további figyelmet fordított az amerikai elnök pénzügyeire. Donald Trumpot és a 2016-os elnökválasztási kampányfőnökség tagjait többször is megvádolták azzal, hogy titkosan együttműködtek Oroszországgal.

Hát most egy személlyel kevesebb él azok közül, akik ismerik a valódi történetet – ha nem az egyetlen vesztette életét…

Ajánlott Cikkek