Hírek

Honnan ered a mondás? – Megrázza mint Krisztus a vargát

Van egy népmese vagy adoma, amiben Jézus teljesíti egy útjába akadó varga három kívánságát, Előbb a varga nagyot eszik, aztán nagyot iszik, ezért Jézus (vagy más verzióban Szent Péter) odaugrik hozzá és megrázza, hogy térjen már magához és harmadiknak az örök üdvösséget kérje.
Jézus részéről ez egy próbatétel, hogy a varga mit tart fontosabbnak a földi életet vagy a másvilágot, az örök életet. De a varga nyilván elbukna magától.

A szólás több írónkat is megihlette:
Móricz Zsigmond Esőleső társaság című kötetében van egy elbeszélés, amiben így ír: “Mikor egyszer Krisztus, aki igen béketűrő ember volt, az új csizmájában kiment eső után, osztán belement a víz, s akkor egyszer dühbe jött, s úgy megrázta a vargát, hogy ma is arról koldul”.

Jókai “Megállj varga” című történetében az egyes céhek emberei felosztották maguk közt a passiójáték szerepeit és Jézus szerepe egy molnárra jutott. Az előadáson a molnár felfeszített állapotában tűrte a farizeusok szidalmait, tűrte, tűrte, de egyszercsak odaért a varga és azt mondta neki: “te lisztlopó”, erre a molnár: “Megállj varga! Szálljak csak le a keresztről”…
Ez az anekdota szájról szájra szállt, Jókai is így jegyezte le és írt belőle történetet.
Sőt a történet több nemzetnél is megtalálható, ahogyan a szólás is. Így tehát az eredet nemzetisége bizonytalan, de nagyon valószínű, hogy a népmeséből indult, de a színjátékos verzió sokkal érdekesebbnek bizonyult, ezért ma ahhoz kötődik inkább.

Ajánlott Cikkek