Hírek Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

Hont András: „… Vannak olyanok, akik bizony szopni járnak az erdőbe”

Hont András magyar újságíró, publicista, volt fideszes önkormányzati képviselő. Nem éppen „kanyarmentes” pályáját 15 évesen a Fidesz tagjaként kezdte 1990-ben, majd hosszú idő után 2007-ben kizárták a pártból. Ezt követően négy évig az SZDSZ-MSZP-koalíció által vezetett Terézváros tanácsadója volt. „Járt” mindkét oldalon, van rálátása a belpolitika talán majdnem legmélyebb bugyraira is. Most Farkasházi Tivadar, a Hócipő magazin szerkesztője, kétszeres Pulitzer-emlékdíjas magyar humorista, közgazdász, újságíró írására reagált!

Bortóképen: A Szárszói Találkozó vendégeinek megemlékezése és koszorúzása az 1943-as találkozó helyszínén – Faludy György (félig), Orbán Viktor, Konrád György, Mészöly Miklós, Farkasházy Tivadar, Dornbach Alajos – Szárszói Találkozó 1993 (foirrás: http://www.szarszoitalalkozo.hu/cc-kepek.html via commons.wikimedia.org, szerző: szarszoitalalkozo.hu, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az írást Hont András közösségi oldaláról idézzük:

Nagyon sajnálom, de nem tudom (a szekértolás melletti másik kisgazdatevékenységet) az ekézést abbahagyni, mert az ekézendők nem hagyják abba.

Ezúttal Farkasházy Tivadar fejt meg. A vereség okait boncolgató, a „Hócipő” neves szaklapban közölt elemzésének (amely minden bizonnyal a korszakos politikatudományi alapművek közé fog kerülni) még csak első részét tette közzé, de az a gyanúm, hogy a későbbi folytatásokban sem fogjuk megtalálni, hogy neki és barátainak is van tán iciri-piciri szerepe a giganagy bukásban. Mindenesetre a jó Teddynek most tűnik föl, hogy vannak olyanok, akik bizony szopni járnak az erdőbe, és a menetrendszerinti fiaskó után durcásan vackolják el magukat a parlamenti ülésekben, hogy aztán újra és újra elhitessék – éppen Farkasházy Tivadar körének segítségével –, hogy legközelebb már tényleg sikerülni fog.

„Most pedig, hogy egymásnak estek észre sem veszik, hogy ezzel minket is lejáratnak” – írja humortalanista (nem részletezve, hogy ugyan, hová lehetne még lejáratni “őket”), majd nekiesik mindenkinek, aki nem a díszes kompániájukból érkezett. Így nyilván elsőként a kampánystábnak.

“Fogalmam sincs, – értetlenkedik Farkasházy –, hogy vezethette őket Puzsér volt kampányfőnöke, hisz aki egyszer már elszegődött egy félbolondhoz, aki majdnem triplázáshoz segítette Tarlóst, ahhoz sok bizalma nem lehet az embernek”. Az van, hogy Farkasházynak arról nincs fogalma, hogy Puzsér elindulása nem kampánytechnikai kérdés, mérhetetlen arroganciájában azt nem hajlandó figyelembe venni, hogy választásról választásra akad egy réteg, amelyik nem kedveli a rendszert, de nem fogadja el, amit ők legyártanak, és mindegy, hogy ki indul még a nagyokon kívül, leszavaz rá. Farkasházy szerint ez a réteg az övé és barátaié, mert csak.

Ami viszont a kampányfőnök alkalmasságát illeti, éppenséggel az adott volna bizalmatlanságra okot Farkasházyék szemében, hogy nem segítette triplázáshoz Tarlóst, hiszen, ha jobb a kampány, és igaz az a feltételezés, hogy Puzsér Karácsonyt gyengítette (csak részben), akkor Tarlós győzelme lett volna a referenciamunka. Az külön szépsége az egésznek, hogy nemrég megjelent cikkében Puzsér azt kéri a “balliberális értelmiségtől”, hogy váltsa le az ellenzéki politikusokat és pártokat. Éppen ez történik. Farkasházy Tivadar, aki eddig arra sem járt, most mutat ajtót az eddig ajnározott/mentegetett politikusoknak. Nem tudom, Puzsér mennyire leli ebben kedvét.

No, de mi a tartalmi kifogása a híres marketingszakértőnek és kabaretistának a kampánnyal? Most tessék figyelni! Nem volt elég nagy az ellenzékiek feje!!! Mármint a plakátokon. “Minden fideszes fej több mint a duplája az összefogás jelöltjéhez képest. […] Aki ezt jóváhagyta, azt Battonyától Nemesmedvesig örökre el kéne tiltani bármilyen politikai kampányban való részvételtől”.

Majd újabb támadást indítva a rekeszizmaink ellen (lám, tud ő is nevettetni, csak nemakarni kell) Farkasházy illusztrációként mellékel 11 példát, amelyből 10 ellenzéki győzelemmel zárult. De ha nagyobb lett volna a fejük, akkor biztosan még jobban nyernek! Fejükön van találva a szög, mehetünk tovább, Farkasházy mindent megoldott.

Azért én mondanék valami mást is, talán esik akkora súllyal latba négy egymást követő kétharmados Fidesz-győzelmet követően, mint a kiplakátolt fejvesztés. Miután 2010-ben a magyarok elzavarták a régi baloldali és/vagy liberális politikai (és kulturális) elitet ezzel (részben szándékaikon túl) szinte teljhatalomhoz juttatva Orbán Viktort, évekig ment a tanakodás, hogy mit is lehet ezzel a helyzettel kezdeni.

Ekkor jött Farkasházy Tivadar, aki 2013-ban azt találta ki megoldásként a „semmit sem tanultak, semmit sem felejtettek” jegyében, hogy össze kell hívni a régi baloldali politikai-kulturális elitnek a Szárszói Találkozót, majd megsértődött, amikor online média (az akkori Index, az akkor induló 444, a hvg.hu, több blog) és a közösségi platformok népe szembe röhögte.

Ez a sértettség, amelyik a mai napig meghatározza a baloldali/liberális értelmiség működését, annak ellenére, hogy a 8-9 éve röhögők egy része már osztozik ebben a sértettségben. Pedig egyetlen dolguk lett volna 12 hosszú év alatt: végiggondolni azt, hogy a magyar társadalom miért fordult el méla undorral attól a világtól, amelyben Farkasházy Tivadar még fontos embernek számított.

Eddig a bejegyzés, mi pedig csak annyit fűzünk hozzá, hogy a leváltott „baloldali és/vagy liberális politikai (és kulturális) elit” – köztük Farkasházi Tivadarral! – nem veszi észre, hogy leváltották őket… Sok éve.

Akkor mégis miért vannak itt? Mert ők is pontosan ugyanúgy viselkednek, mint azok, akik mindig elhitetik, hogy majd négy év múlva; „durcásan elvackolják magukat” jó kis állásaikban, hogy majd négy év múlva megint onnan tüzeljenek!

Csak közben már az is kérdésessé vált, hogy ezt a kényelmes pozíciót vajon tényleg fel akarnák adni a kormányzás macerájáért? Nem úgy tűnik…

Ajánlott Cikkek