Hírek

Honthy Hanna az operett nagyasszonya születésnapja

Honthy Hanna, Hügel Hajnalka (Bp., 1893. febr. 21. – Bp., 1978. dec. 30.)színésznő, operettprimadonna, Kossuth-díjas (1953), érdemes művész (1950), kiváló művész (1953).

Tízéves korától az Operaház balettnövendéke volt, Guerra Miklós tanítványa, majd beiratkozott Rákosi Szidi színiiskolájába s azt elvégezve, 1912-ben Hajnal Hajnalka néven a Népoperához szerződött. Egy év után megvált a színháztól, Anthes György operaénekestől énekleckéket vett és színészmesterséget tanult. 1914-ben a Vígszínház szerződtette, tanulmányútra Bécsbe küldték s mert hazatérve nem volt Bp.-en sikere, vidékre szerződött, már Honthy Hanna néven.

Pozsony, Fiume és Szombathely után 1920-ban Beőthy László színházainak lett a tagja. Első sikerét a Blaha Lujza Színházban a Fifi c. operettben aratta. Utána a Király Színházban lépett föl, majd 1925-ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. 1927-1929-ig a Belvárosi Színházban prózai szerepeket játszott nagy sikerrel. Közben nyaranként a Budai Nyári Színházban (Horváth-kert) vendégszerepelt.

Vendégként sokszor fellépett a Vígszínházban, a Városi Színházban, mind prózai, mind operettszerepekben. Nagyszerű alakítókészsége, pompás énekhangja, tánctudása, elragadó színpadi megjelenése csakhamar az élvonalba állították és a közönség kedvence lett, s ezt a pozícióját haláláig megtartotta. Hosszú pályája során szinte az egész operettrepertoárt végig játszotta. Folytatója és képviselője volt a klasszikus nagyoperett stílusának, nagyszerű humorral, iróniával, később öniróniával fűszerezett alakításai, színpadi „kiszólásai” páratlan népszerűséget szereztek számára. A Magy. Rádió első színházi közvetítése 1932-ben Fényes Szabolcs Maya c. operettje volt ~-val a címszerepben. Nyolcvanéves születésnapján jutalomjátéka a Csárdáskirálynő volt (1973. márc. 3.). Nevét a H. Alapítvány őrzi.

Rengeteg legenda kering Honthy Hannáról. Akik színházban látták rajongtak érte, de haragosainak, irigyeinek és riválisainak számával talán minden pályatársát lekörözte. Nem törekedett arra, hogy környezete megszeresse, „beérte” tízezrek, „az ő drága közönsége” csodálatával. Méltó volt színházi rangjára. Lássuk mi is az, amit kevésbé tudunk róla.1. Hügel Hajnalka néven látta meg a napvilágot.

2. 10 éves korában felvették az Opera balettiskolájába, de a szólókarrierhez nem volt megfelelő a testalkata. 

3. Első szerepe a Tengerész Kató című operettben volt, már mint Hajnal Hajnalka lépett fel, de a várt átütő siker elmaradt.

4. A Honthy Hanna művésznevet férje, dr. Halmos Géza miniszteri tanácsos alkotta meg számára.5. 1922-ben, a Bajadér című Kálmán Imre-operett Király színházi előadásán mérte össze tudását, tehetségét a kor ünnepelt, nála 14 évvel idősebb primadonnájával, Fedák Sárival. Neve ettől kezdve vált igazán ismertté Budapesten.

6. Ha úgy tartotta úri kedve, megsértődött és délután négykor lemondta az előadást, hogy még véletlenül se tudjanak változtatni a műsoron vagy a szereposztáson. Egyszer-kétszer, amikor beteget jelentett, Fenyvessy Éva ugrott be helyette. Gyűlölte, mivel harmadik férje, Rácz László előtte neki udvarolt. Amint meghallotta, azonnal meggyógyult. Ilyen és hasonló cselekkel próbálták kivédeni kisebb-nagyobb zsarolásait.


7. Az Operettszínház moszkvai vendégszereplésén óriási fogadást rendeztek a tiszteletére. A művésznő állítólag annyira elbűvölte Sztálint, hogy egy autót küldetett neki ajándékba.

8. Amikor Honthy Hanna kiöregedett a primadonna szerepből, Békeffi István és Kellért Dezső átírta a Csárdáskirálynő szövegkönyvét. 1954-ben, az akkor már 61 éves művésznő számára főszereppé bővítették Cecília (az eredeti változatban Anhilte) szerepét, s így még 80 évesen is hatalmas sikerrel énekelte a szerepét.

9. Még 70 évesen is ének és tánc órákra járt.

 10. Egyetlen barátnője volt Soós Szabó Edit, akit azzal vádoltak, hogy Hanna halála után hasznot akar húzni a barátságból. Nos, mire meghalt, a kerületi tanács emberei mindent széthordtak. Eltűntek a bundái, az ékszerei, a rengeteg ezüstje. Nemigen maradt miből »hasznot húzni«.

források kozonseg.hu arcanum wikipedia

Ajánlott Cikkek