Hírek Tájak/korok Történelem

Hortobágy, a halak hazája

Legtöbbünknek a Kilenclyukú híd, az örökfogat, vagy a csikósok lovasbemutatói, a karikás ostor, a vízibivalyok, kisvasút jut eszünkbe, na meg az, hogy bár a Hortobágy a rónaság száraz vidéke, de nagy kiterjedésű tavai rengeteg halat adnak. Nem is gondolnánk mennyit!

Évente 1500 tonna hal… A pontyhaltermelésben Európa legnagyobb gazdasága élen jár, és nem csak a mennyiségben, hanem a minőségben is! Itt kell megjegyezni, hogy a guta kerülget, amikor afrikai harcsa, és hasonló silányságok lepik el a boltok polcait, és azt olvasom, hogy bizony a karácsonyi halászlén kívül nemigen fogyasztunk halat… Pedig hal van, nem is kérdés!

Az említett mennyiséget persze nem lehet megtermelni két kád vízben, a halastavak mérete egy 2000 hektáros területet ölel fel, és a 17 tóból ma is 10 üzemel, mint halastó. A kiépítés ötlete már a XIX. században megkezdődött, amikor a Tisza szabályozásával az Alfölt vizes élőhelyei jelentősen csökkentek, és szikes területek alakultak ki.

Akkor értéktelennek ítélték ezeket a területeket (gazdasági szempontból ez igaz is), ezért az ún. Csúnya-földön alakították ki a tórendszert, méghozzá úgy, hogy töltéseket, gátakat építettek a legmélyebben fekvő területek köré, azt pedig a Nyugati-főcsatornából leágazó, mesterséges kiépítésű csatornából töltötték fel vízzel.

Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy az általunk ismert pusztaság korábban csak kisebb területeken létezett, mert a Tisza szabályozása előtt az Alföld jelentős rész mocsaras, lápos terület volt, ahol sokszínű vízivilág alakult ki. A tavak környékén ma sincs ez másként, hiszen a költözőmadarak is útba ejtik, de rengeteg madárfajnak otthona is ez a csodavilág!

Fontos tudni, hogy a halgazdaság nem csak a hazai piacra termel, bőven jut exportra is, ami a (mai) határon túl is magyar vásárlókra talál, mert a kivitel főleg azokra a területekre koncentrálódik, ahol jelentős számú magyarság él. Ez nyilván nem véletlen, ahogy az sem, hogy a legnagyobb forgalom az év vége felé van. Bár van némi változás, mert ma már a halfélékből is inkább a konyhakész termékeket keresik a vásárlók (sajnáljuk az időt, és éppen a hal esetében?), ezért a halgazdaság is egyre több ilyen terméket állít elő.

A Hortobágy sok látnivalót kínál, de emellett élőhelye sokféle állatnak, és még gazdasági hasznot is termel. A Hortobágy példája mutatja, hogy még egy ilyen sérülékeny természeti környezet is milyen sok lehetőséget kínál, és – bár a képeken sokszor csak a síkvidéket ábrázolják… – meglepően összetett is!

A magunk részéről azzal zárjuk, hogy együnk több halat, és ha lehet, ne valami távoli földrészről érkező, konyhakész, halra csak nyomokban emlékeztető izét együnk, hanem olyan halat is, ami a természetes környezethez közeli módon nőtt, élt, és ezért utolérhetetlen ízeket, zamatokat kínál!

Ajánlott Cikkek