Hírek

Hszi Csi-ping reméli, hogy Európa elnyeri függetlenségét…

A kínai elnök Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral folytatott tárgyalásai során kifejtette, hogy reményei szerint javul majd az együttműködés Kína és Európa között, hiszen a globális kihívásokra így mindkét fél jobb válaszokat tud majd adni. Ugyanakkor erős célzást tett arra, hogy ennek akadálya, hogy Európa függetlensége nem teljes…

Borítókép: Hszi Csi-ping kínai elnök (forrás: neokohn.hu)

Bár ezt így nem mondta ki Hszi Csi-ping, de a két dolog összefügg; ha az Egyesül Államok Kína ellen hirdetett meg gazdasági hadjáratot, akkor Európa pincsiként követi… Teszi ezt annak ellenére is, hogy érdekei ezt kívánnák! Az orosz kapcsolatot szintén az észak-atlanti szövetséges teszi nehézzé, de említhetnénk a mostanság igen divatos „haladó” eszmék térnyerését is, ami szintén amerikai „találmány”!neokohn.huBár ezt így nem mondta ki Hszi Csi-ping, de a két dolog összefügg; ha az Egyesül Államok Kína ellen hirdetett meg gazdasági hadjáratot, akkor Európa pincsiként követi… Teszi ezt annak ellenére is, hogy érdekei ezt kívánnák! Az orosz kapcsolatot szintén az észak-atlanti szövetséges teszi nehézzé, de említhetnénk a mostanság igen divatos „haladó” eszmék térnyerését is, ami szintén amerikai „találmány”!

Kínára mindig is ferde szemmel nézett a világ (micsoda képzavar…), a nyugat folyamatosan démonizálta. Erre pedig nem más az ok, mint hogy Kína az egyik legnagyobb – gazdaságilag pedig egyértelműen a legnagyobb – olyan ország, ami nem „művelt nyugat” eszmerendszerében gondolkodik. És nem is gondolkodott soha… Egy olyan önálló entitás, ami zavarja a nyugati hatalmakat, ugyanakkor ma már nem tud nélküle létezni sem! Megvan az egymásrautaltság, így Kína ellen hadakozni egyszerűen nem is lehet úgy, hogy közben a hadban álló saját érdekei nem sérülnének!

„Hszi Csinping egyben kifejezte háromoldalú online egyeztetésen, hogy Európa aktívabb szerepet is betölthetne a nemzetközi politikában, és reméli, hogy a kontinens elnyeri stratégiai függetlenségét, és tisztességes feltételeket teremt majd a kínai vállalatok számára.”

(forrás: portfolio.hu)

Ez elég egyértelmű, nincs mit magyarázni rajta, de hozzá kell tenni, hogy nem csak Kínából látszik ám, hogy Európa közel sem szabad akaratából politizál és gazdasági döntéseit sem kizárólag önnön érdekei alapján hozza meg a globális „nagyszínpadon”!

Ez pedig hosszú évek alatt oda vezet, hogy az öreg kontinens egyre inkább hátra szorul a globális versenyben…

Ajánlott Cikkek