Magyarság Minden más Sport Történelem Történelem Videók Világ

Idén 100 éve: Johnny Weissmüller megdönti a 100 yardos gyorsúszás rekordját!

Tarzan is a történelmi Magyarországon látta meg a napvilágot. Ezen a napon született Johnny Weissmuller, eredetileg Weissmüller János (Szabadfalva,Temes vármegye, 1904. június 2. – Acapulco, 1984. január 20.) erdélyi német származású amerikai olimpiai bajnok úszó, filmszínész, Tarzan alakítója.

Borítóképen: Johnny Weissmuller az 1932-es Tarzan, a majomember című filmben

Petrus Weißmüller (földművelő) és Elisabeth Kersch (dohánygyári munkás) bánsági sváb szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A család az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt még a kisfiú születésének évében.

Az apa először Pennsylvaniában egy bányában dolgozott, majd Chicagóban telepedtek le. Peter nevű öccse már itt született, 1905-ben.

A gyerekkorában sokat betegeskedő, légzési problémákkal küszködő vézna kisfiú orvosai javaslatára kezdett el úszni. 190 centis, 95 kilós óriássá nőtt, és kiváló sportolói adottságai hamar kiderültek.

Az Olimpián

1918-ban az apa elhagyta a családot, s a fiúk a Michigan-tó partján vízimentőnek álltak. Ekkor kezdődött Johnny úszó pályafutása, amely öt olimpiai aranyérmet hozott.

Húszévesen a párizsi nyári olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később további két aranyérmet szerzett. 1922–1928 között 67 világrekordot állított fel.

Hamarosan Hollywood sztárja lett mint Tarzan megszemélyesítője. Inkább úszónak és nem színésznek tartotta magát, 11 ember életét sikerült megmentenie.

Életében 1948-ban zárult le a Tarzan-korszak. Ezután a Jungle Jim képregényből készült 12 részes filmsorozatban játszott 1954-ig, ezt már csak néhány kisebb szerep követte, az utolsó 1976-ban.

Bujtor szinkronjával

Ötször házasodott. Feleségei: Bobbe Arnst, Lupe Vélez, Beryl Scott, Alleen Gates (később McCleland), Maria Baumann). Harmadik feleségétől 3 gyermeke született: Johnny Weissmuller Jr. (†), Heidi Elizabeth Weissmuller (†) és Wendy Anne Weissmuller.

A hetvenes években folyamatosan romlott az egészségi állapota; miután 1974-ben eltörte a csípőjét és mindkét lábát, már sosem gyógyult meg teljesen, ráadásul a kórházban derült ki, hogy az életét végigsportoló Weissmüllernek súlyos keringési és szívbetegsége van. 1977-től a mexikói Acapulcóban élt.

Az 1984 januárjában bekövetkezett halála előtt teljesen elszegényedett, rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt; utolsó éveiben segédmunkákat végzett. Halála után viszont még egyszer felidézték régi dicsőségét: amikor koporsóját a mélybe engedték, magnóról háromszor felhangzott legendás Tarzan-üvöltése.

Ajánlott Cikkek