Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem

Igazi ritkaság: templom a Kádár-korszakból

Talán nem kell mondani, hogy a múlt század ’60-as éveiben nem a templomok építésére koncentrált az éppen regnáló hatalom, mégis elő-előfordult, hogy nem lehetett megkerülni. Ez történt a Heves vármegyei faluban, Szúcson. Persze nem az történt, hogy a helyi hívek kikövetelték maguknak, hogy végre nekik is legyen templomuk – hiszen volt…

Borítóképen: Szúcs, Munkás Szent József templom

Volt! Mert bizony az 1770-ben épült temploma a domboldalon állt, azonban „alábányászás” következtében 1958-ban használhatatlanná és életveszélyessé vált.

Dr. Brezanóczi Pál püspökúj templom építését kezdeményezte, amit az akkori hatalom nem is akadályozott meg, sőt voltaképpen állami költségből épült meg, hiszen a közvetlen finanszírozó a bányászati tröszt volt, ami – mint nagyjából minden… – akkoriban állami tulajdonban volt.

A modern templom tervét Valuch István elgondolásai alapján (Valuch érseki titkár volt) Vas Zoltán egri építész alkotta meg.

A templom terve

A templomot – amelynek külső és belső sgraffitoi Huszár István rakamazi művész alkotásai – 1968. november 10-én dr. Brezanóczi Pál püspök úr szentelte fel. Hogy azért az akkori hatalom is kapjon valamit… az új templom Szeplőtelen fogantatás helyett Dolgos (Munkás) Szent Józsefnek ajánlott.

A harangtorony

Ez legyen a legnagyobb baj – mondhatnánk. Egyesek szerint azonban az a legnagyobb baj, hogy a templomhoz tartozó 35 méter magas, betonból készült harangtorony ormótlan méretű… A magunk részéről – nem vagyunk szakértők! – viszont úgy látjuk, hogy az épület illeszkedik a tájba, és sgraffitoi igen különlegessé teszik.

A külső homlokzati kép Munkás Szent Józsefet ábrázolja, két oldalt az őrzőangyalok láthatók. A belső térben, az oltár fölött a szentháromság működését láthatjuk: az Atya teremt, a Fiú megvált, a Szentlélek megszentel. A szemközti falon a munka és a szeretet ábrázolása a korabeli etikai és világnézeti felfogás lenyomata: „a bányásznemzedékek heroikus küzdelmeinek hittel előrenéző magabiztossága”.

A 35 méter magas vasbeton harangtorony oldalában a – gyárkéményeken elhelyezett vaslépcsőkhöz hasonló- feljárat található.

Ilyen tehát az a templom, ami ritkaságnak számít, és a Heves vármegyei eldugott kis faluban a mai napig megtekinthető.

Ajánlott Cikkek