Hírek

Igénylista: hajóellenes rakéták, drónok, rakétavetők

Ukrajna amerikai gyártmányú Harpoon hajóellenes rakétákkal vagy hasonló fegyverekkel akarja felszabadítani a fekete-tengeri odesszai kikötő használatát, amely, de facto orosz blokád alatt áll – írja az NBC News.

Borítóképen: Odessza kereskedelmi kikötője (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Aktron, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Jason Crow képviselő szerint Ukrajna hajóellenes rakétákat kér a Biden-adminisztrációtól az orosz haditengerészet által blokkolt kikötők biztosítására, valamint nagyobb teljesítményű drónokat és több rakétavető rendszert, amelyek nagyobb távolságra is képesek csapást mérni az orosz erőkre.

„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök továbbította a kérést nekem és más törvényhozóknak, akik a hétvégén Kijevbe látogattak, akik ezután közvetlenül továbbították a kívánságlistát Joe Biden elnöknek” – mondta Crow az NBC Newsnak.

Ukrajna közölte, hogy amerikai gyártmányú Harpoon hajóellenes rakétákra vagy hasonló fegyverekre van szüksége ahhoz, hogy a fekete-tengeri odesszai kikötőt és más kikötőket több millió tonna gabona és élelmiszer exportjára szabadítsák fel. A kikötők, de facto tengeri blokád alatt állnak az orosz erők partjainál.

„Szükségük van földi alapú hajóelhárító rakétákra, a Harpoonra vagy valami hasonlóra, mert az egyik legnagyobb kihívás, amellyel jelenleg szembe kell nézniük, az élelmiszerek exportálása” – mondta Crow.

„12 millió tonna élelmiszeren, búzán, napraforgóolajon ülnek, és ennek az élelmiszernek mind az ki kell jutnia ukrán gazdaság hasznára, de azért is, hogy megakadályozzák az éhínséget és az éhezést Afrikában és különösen a Közel-Keleten. Ha nem sikerül exportálni a következő pár hónapban, akkor elromlik. Világszerte éhségugrást fogunk látni.”

Crow elmondta még, hogy az ukránok aknásítással megvédik a hajóikat, de nem tudnak kihajózni a nyílt vízre. Ehhez szükségesek a hajóellenes eszközök, és olyan, nem „kamikaze” drónok, melyeknek nagyobb a hatótávolságuk és többször bevethetők.

Értjük az ukránokat, ahogy az amerikai álláspont is világos, ugyanakkor tudni kell, hogy a szállítások ma is folytatódnak Románián keresztül, ahova vasúti szállítással érkezik meg az áru, onnan pedig már tengeri úton szállítják a megrendelők felé.

Az igények elsődleges oka tehát nem feltétlenül az éhínség megakadályozása – persze az is! -, hanem sokkal inkább az, hogy az ukránok és az amerikaiak is pontosan tudják, az orosz haderő Odesszát fogja támadni a következő időszakban, amihez pedig a tenger felől minden bizonnyal bevetik a hadiflottát is.

Ebből a listából és az indoklásból úgy gondoljuk, Odessza következik.

Ajánlott Cikkek